menuMENUHledat

Změní Elon Musk a Neuralink svět medicíny?

25.07.2017 15:52 | Zdroj: Obrázek: www.linkedin.com

Elektronické čipy pro implantáty

Neuralink hledá špičkové odborníky na mikroelektroniku a programování FPGA. U těchto odborníků požaduje zkušenosti s vysokorychlostními přenosy dat a bezdrátovou komunikací. U softwarových inženýrů pak hovoří specificky o detailních znalostech WiFi či Bluetooth Low Energy.

Z toho lze dovodit, že Musk plánuje vyvinout čipy, jež budou implantovány do těl pacientů, s nimiž se bude komunikovat bezdrátově. Inzerát na pracovní pozici hardwarového inženýra zmiňuje i mikromechanické systémy – je tedy docela možné, že by se nemuselo jednat jen o permanentní implantáty (např. pro vyhodnocování některých biologických ukazatelů), ale třeba také o bezdrátové chirurgické roboty, které by se do těla pacienta dostaly například spolknutím. Mikromechanické senzory už v současnosti umožňují detekci přítomnosti některých látek v těle.

Mikrosenzory a mikroroboti nejen pro medicínu

Tomu, že se Musk chystá vyvíjet mikroroboty a mikrosenzory, a to možná nejen ty implantované do lidského těla, napovídají i požadavky na strojní inženýry. A priori zde totiž požaduje zkušenosti s mechanickou rezonancí a její prevencí či potlačením nebo s MEMS – mikroelektromechanickými systémy o rozměru 1 až 100 mikronů, které v posledních deseti letech zaznamenávají velký boom zejména v oblasti biomedicínského inženýrství, v automobilovém průmyslu, spotřební elektronice a také v oblasti měření dynamiky kapalin, což by se mohlo hodit u raket.

Navrch pak přidává znalost biomedicínského inženýrství, což značí, že Neuralinku hodně půjde právě o tzv. Bio-MEMS, respektive chirurgické mikroroboty, jak už jsme psali výše. Bio-MEMS se dnes v medicíně využívají hlavně v oblasti diagnostiky.

Že Musk bude chtít i mikroroboty, potvrzují i další požadavky na mechatronické inženýry, po kterých Musk chce, aby měli zkušenosti s low-level počítačovými systémy a architekturami (typickými pro jednoduché mikrostroje) i s optickými systémy. 

Musk změní svět medicíny

Muskova snaha o okamžitou regulaci umělé inteligence, prezentovaná před dvěma týdny na setkání amerických guvernérů, začíná náhle vyznívat podstatně naléhavěji. Neuralink totiž patrně vidí možnosti jejího využití i případné hrozby mnohem lépe než ostatní.

Je zřejmé, že Neuralink a Musk se chystají změnit fungování medicíny. Uvidíme však, jak a kdy se jim to podaří. Svět mikrostrojů je totiž podobně komplikovaný jako raketové inženýrství, ale i podobně drahý.

Nahoru