menuMENUHledat

Změní Elon Musk a Neuralink svět medicíny?

25.07.2017 15:52 | Zdroj: Obrázek: www.linkedin.com
Změní Elon Musk a Neuralink svět medicíny?

Že se Elon Musk chystá propojit umělou inteligenci s lidským mozkem a že si kvůli tomu založil novou společnost Neuralink, už od nás víte. Teď se ale na veřejnost dostávají podrobnější informace o tom, jak přesně bude práce v Neuralinku vypadat. Stalo se tak díky inzerátům na pracovní pozice. Neuralink chce nejlepší z nejlepších a hledá opravdu hodně lidí.

Co je to Neuralink

Neuralink toho o sobě na veřejnosti moc neříká. Jeho web jen suše konstatuje, že společnost vyvíjí širokopásmová rozhraní mezi lidským mozkem a strojem, aby propojila člověka s počítačem, a že hledá výjimečné vědce a inženýry, kteří jí s tím pomohou.

Uchazeči o práci přitom mají doložit „výjimečné schopnosti“ a důkazy, že jsou schopni vyvíjet věci, které fungují. Kanceláře má společnost přímo v San Franciscu.

Co bude Neuralink dělat

Na první pohled to vypadá, že Neuralink je vysoce tajemná společnost. Jenže z inzerátů na volné pracovní pozice se dá poměrně hodně vyčíst. Neuralink zatím otevřel celkem šest pozic. U každé z nich automaticky říká, že hledá víc lidí, kteří by dohromady disponovali všemi požadovanými znalostmi.

Aktuálně jsou vypsané pozice pro elektroinženýry se specializací na robotiku, hardwarové systémové inženýry, strojní inženýry, mechatronické inženýry a softwarové inženýry v oblasti embedded technologií a firmware či v oblasti infrastruktury. A právě z těchto inzerátů lze poměrně do detailu vyčíst, čemu se Neuralink hodlá věnovat. Prozradíme, že to bude medicína.

Lékařské roboty nové generace

Neuralink se chystá vyvinout novou generaci lékařských robotů pro mikrochirurgii a zcela nové chirurgické postupy. Jak se ukazuje z dalších indicií, Musk chce vyvinout bezdrátově ovládané mikroroboty pro provádění chirurgických operací zevnitř lidského těla. Ty by se mohly uplatnit zejména při operacích mozku.

Ostatně už dříve prohlásil, že se hodlá věnovat hlavně pacientům s cévní mozkovou příhodou (CMP), nádorovými onemocněními a vrozenými poruchami. Lékařský mikrorobot by přitom mohl hravě dokázat odstranit například neprůchodnost cév.

Stejně tak by tyto roboty šlo využít pro resekce menších tumorů bez metastáz, které jsou obtížně přístupné zvenčí. Musk kvůli tomu hledá multidisciplinární inženýry se zkušenostmi v oblasti strojírenství, elektro i software.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru