menuMENUHledat

5 způsobů jak zvýšit dojezd elektromobilu v zimě

02.02.2016 10:15 | Zdroj: greencarreports.com
5 způsobů jak zvýšit dojezd elektromobilu v zimě

Zimní počasí z elektromobilu nedělá nepraktický dopravní prostředek. Je ale pravda, že s nižší teplotou se snižujedojezd. Toto snížení se ale dá minimalizovat, pokud majitel vozu přistoupí na následující pravidla.

1) Zůstávejte zapojení

Elektromobil používá elektřinu k udržení optimální teploty baterie. I když je baterie plně dobitá, necháte-li ji zapojenou, dokud s autem neodjedete, zahřeje ji to.

2) Využívejte možnosti předehřívání vozu

Je praktičtější použít k zahřívání interiéru vozu energii ze sítě než z baterie. Stačí vůz před cestou předehřát pěkně z tepla domova pomocí telefonu. Až se rozjedete, trošku si to v autě zafuníte a pěknou chvíli nebudete muset topit – to znamená menší ztráty na dojezdu.

3) Používejte spíš vyhřívání sedaček než celého vozu

Až naskočíte do předehřátého vozu, jednoduše přepněte z vytápění interiéru jen na zahřívání sedaček, máte-li tu možnost. Důvod je prostý – žere to míň energie a k tomu, aby vám bylo teplo, to stačí. A kdyby vám byla zima na ruce, přidejte vyhřívání volantu, jestli to váš vůz umí.

4) Parkujte uvnitř

Jasně, ne každý má garáž. Ale kdo ji má, měl by v ní své elektroauto na zimu rozhodně ubytovat. I kdyby v ní bylo jen o pár stupňů tepleji, na dojezdu se to projeví.

5) Ujistěte se, že máte vhodně nafouknuté pneumatiky

Když se ochladí, tlak v pneumatikách lehce klesne, což zvyšuje tření na silnici – zejména u gum navržených pro nízký valivý odpor.

Na něco jsme zapomněli? Neváhejte nás doplnit!

 

Nahoru