menuMENUHledat

Bezdrátové nabíjení za jízdy

17.08.2015 15:00
Bezdrátové nabíjení za jízdy

Podle vyjádření britské vlády se koncem letošního roku začnou testovat tzv. elektrické dálnice. Na speciálních silnicích se elektromobily budou moci dobíjet bezdrátově přímo během jízdy. První zkoušky samozřejmě proběhnou mimo běžnou dopravní síť.

Britská vláda investuje 500 milionů liber do podpory elektromobility

Technologie funguje na základě elektrických kabelů zabudovaných pod povrchem silnice. Ty následně generují magnetické pole. Britský ministr dopravy Andrew Jones uvedl, že vláda uvolnila už 500 milionů liber, které se do podpory elektromobility a tedy i elektrických dálnic investují v příštích pěti letech. Rozvoj technologie podle něj povede i k nárůstu pracovních míst.

Testování by mělo probíhat rok a půl, což znamená, že už od roku 2018 by mohla být technologie na britských silnících aplikována. Samozřejmě jen pokud se zadaří a vše bude fungovat, projekt je přece jenom na samém začátku. Není však zcela ojedinělý, něco podobného už od roku 2013 funguje na dvanáctikilometrovém úseku silnice v Jižní Koreji, kde se ve zvláštním pruhu během jízdy dobíjejí speciální autobusy.

Nabíjecích stanic přibývá, (ale pomalu).

Výrobě automobilů na elektrický pohon se v současnosti věnuje čím dál tím víc automobilek a vývoj dobíjecích technologií s nimi jde ruku v ruce. Většímu rozmachu elektromobility brání právě nedostatečně vyřešené nabíjení. Dobíjecí stanice se sice rozmnožují, ale pomalu.

Silnice vyšší rychlostní třídy vybavené speciálním dobíjecím pruhem pro elektromobily by mohly být skutečným řešením tohoto problému. Britská vláda si je toho dobře vědoma, proto na projekt vyhradila tolik peněz, což schvaluje jak státní agentura Highways England, tak britské Ministerstvo dopravy.

Nahoru