menuMENUHledat

Česká vláda schválila plán na podporu elektromobilů

30.11.2015 09:26 | Zdroj: zpravy.e15.cz, mpo.cz
Česká vláda schválila plán na podporu elektromobilů

V příštích letech by po českých silnicích mělo jezdit víc elektromobilů. Rozvoji tohoto ekologického systému dopravy pomůže Národní akční plán čisté mobility, který koncem listopadu schválila česká vláda. Majitelé elektromobilů v ČR se tak brzy dočkají nejrůznějších výhod. V plánu je například nižší cena dálniční známky nebo parkování na placených místech zdarma.

Víc dobíjecích stanic

Prodej elektromobilů má podpořit i hustší síť dobíjecích stanic. Během příštích pěti let by chtěl stát do budování těchto stanic investovat 1,2 miliardy Kč a mělo by jich vzniknout 1300. Právě nedostatečný počet dobíjecích stanic je totiž podle ministerstva dopravy jednou z překážek, se kterou se stávající majitelé aut na elektrický pohon v ČR potýkají.

Do 15 let má v ČR jezdit čtvrt milionu elektromobilů

Elektromobily ve městech zřejmě budou moci využívat jízdní pruhy pro autobusy a taxíky. Díky tomu se jejich majitelé snáze vyhnou nepříjemným zácpám. Dalším vstřícným krokem má být také finanční příspěvek na nákup elektromobilu. Motivovat Čechy k nákupu e-vozu by měla podpora v podobě dorovnání pořizovacích a provozních nákladů na úroveň aut s konvenčními spalovacími motory.

Lepší ovzduší a snížení závislosti na ropě

„Pozitivní dopady čisté mobility směrem ke kvalitě ovzduší i omezeným zdrojům ropy jsou evidentní. Chceme proto také motivovat samotné občany a firmy, aby nákup elektromobilů a vozidel na alternativní paliva zvážili,“ okomentoval schválení Národního akčního plánu čisté mobility ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

Nahoru