menuMENUHledat

Díky nové technologii budou Tesly sledovat vše, co se okolo nich pohne, od zlodějů po neukázněné řidiče

23.01.2019 09:22 | Autor: VS | Zdroj: Twitter.com, electrek.co
Díky nové technologii budou Tesly sledovat vše, co se okolo nich pohne, od zlodějů po neukázněné řidiče

Tesla pracuje na rozšíření pro TeslaCam, díky kterému bude kamera vozidla schopna pořizovat videozáznam z okolí vozu v 360°rozpětí a to při jízdě, tak i za neobvyklých situací, kdy v ní nikdo nebude sedět.


Záznam na flashku

Tesla představila funkci záznamu videa skrze jednu z kamer systému Autopilot ke konci minulého roku. Řidiči nabízí pořizovat záznam z přední kamery vozu, jako to dělají klasické autokamery. Ovšem s jejím používáním je spojena jedna nutnost.

Aby ji mohli řidiči využívat, musí si zakoupit USB flash disk naformátovaný do FAT 32. Na takovém flash disku je nutné ručně vytvořit složku s názvem Tesla Cam a následně se musí zapojit do některého z USB portů vozu.

Jakmile je USB disk vložen, automobil by jej měl rozpoznat a nabídnout řidiči na obrazovce ikonu dashcam. V tom momentě automobil začne na flash disk nahrávat videozáznam v nepřetržitém sledu, kdy data na zařízení začne přemazávat asi po hodině nahrávání. Řidič si navíc může deset libovolných minut z nahrávky uložit, aby je nebylo možné přepsat jiným záznamem.

Neunikne nic

Nová funkce má však několik omezení. Nejenže nahrávání na extrení flashdisk nepůsobí příliš moderně, ale největší omezení tkví ve schopnosti využívání pouze čelní kamery vozu. Elon Musk však přislíbil, že by technologie měla být schopna využívat více kamer systému Autopilot a že by měla mít i parkovací mód.

Ve svém nedávném tweetu se Musk fanoušků ptal, jaké novinky či vylepšení by lidé nejvíce u vozů Tesla uvítali. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, přičemž jeden z fanoušků si přál, aby všechny kamery začaly pořizovat záznam v momentě nehody nebo nějakého jiného incidentu.

All cameras record in the event of an alarm incident. Publicize this feature so that prospective vandals/thieves know they will be recorded if they mess with Teslas

— Seth Weintraub (@llsethj) 9. listopadu 2018

Musk potvrdil, že tzv. Sentry mód by měl přijít spolu s vylepšeným Autopilotem a budou jej moci využívat všichni, kteří vlastní automobil s Autopilotem ve verzi 2.0 a výše. Taková technologie by pak přišla vhod v momentě, kdy se do automobilu pokouší někdo vloupat nebo v případě, kdy vůz někdo nabourá či jinak poškodí a z místa nehody odjede, například na parkovišti u supermarketu.

Tesla Sentry Mode coming soon for all cars with Enhanced Autopilot https://t.co/x2buQWiABX

— Elon Musk (@elonmusk) 22. ledna 2019
Nahoru