menuMENUHledat

Elektromobily od neznámého Rivianu mají potenciál dobýt celý svět!

28.11.2018 11:05 | Autor: VS
Elektromobily od neznámého Rivianu mají potenciál dobýt celý svět!

Automobilka Rivian se pochlubila zcela výjimečnými vozy, které představují velké konkurenty pro všechny dosavadní hvězdy světa elektromobilů. Ze zcela neznámé automobilky se díky nim může stát velmi vážný konkurent nejen pro Teslu.


Tajemný Rivian

Automobilka Rivian byla až doposud známá především mezi velkými nadšenci do elektromobilů, kteří se zajímají o každý startup a každý nový projekt. A není se čemu divit, práce automobilky probíhaly v určitém režimu utajení a nikdo tak přesně nevěděl, na čem pracují. Ovšem po prezentaci jejich dvou nových modelů zná Rivian celý svět.

Americká automobilka pracovala posledních pět let na projektu dvou nových elektromobilů. Jejich vývoj probíhal v bývalé továrně značky Mitsubishi ve státě Illinois v USA a výsledkem jsou modely R1T, tedy elektrický pickup a R1S, elektrické sedmimístné SUV, které oba sdílejí stejnou, velice impozantní techniku. Ta pracuje se čtyřmi elektromotory o výkonu 147 kW pro každý. Celkový výkon vozů se tak může pohybovat mezi 300 až 657 kW.

Neuvěřitelné parametry

Různé úrovně výkonu odpovídají různým možnostem akumulátorů, které mají další ohromující specifikace. Jedná se totiž o vozy s vůbec nejvyšší kapacitou baterií mezi všemi v současné době nabízenými osobními elektromobily na trhu. Jejich kapacita může být 105, 135 nebo 180 kWh. Podle Rivianu by jednotlivé konfigurace měly být schopny ujet 370, 483 nebo 643 kilometrů na jedno jediné nabití. Navíc by měla rychlost nabíjení dosahovat 160 kW u dobíjecích stanic.

Impozantní jsou i další specifikace obou vozů:

R1T

R1S

Technologie na prvním místě

Oba vozy dostanou to nejmodernějšího vybavení, mezi kterým nebudou chybět senzory pro autonomní jízdu po dálnici, včetně několika kamer, lidaru a radaru. Chybět by neměl ultrazvuk a vysoce přesné GPS s mapami ve vysokém rozlišení. Rivian navíc slíbila plnohodnotný digitální zážitek, který posádce zprostředkuje obří dotyková obrazovka na středové konzoly vozu a druhá obrazovka místo přístrojového štítu.

a-rivian_r1t_front_viewa-rivian_r1t_gear_tunnela-rivian_r1t_interior_front1b-rivian_r1t_gear_tunnel_2b-rivian_r1t_side_viewc-rivian_r1t_frunkc-rivian_r1t_rear_viewd-rivian_r1t_front_endd-rivian_r1t_frunk_2d-rivian_r1t_interior_cutawaye-rivian_r1t_racke-rivian_r1t_steering_wheel_detailf-rivian-r1t_bed_compressed_air_and_gear_guardg-rivian_r1t_bed_power_and_gear_guardh-rivian_r1t_tailgate_closedi-rivian_r1t_tailgate_opening

2020 rokem elektromobility

Vstup obou modelů na trh je předpokládáný na rok 2020 s tím, že společnost bude volit stejnou taktiku jako Tesla u Modelu 3, tedy že první budou v nabídce dražší verze vozů, tedy konfigurace 180 kWh s dojezdem 643 kilometrů a druhá varianta se 135 kWh baterií. Poslední, výkonnostní konfigurace 105 kW, se začne nabízet 12 měsíců po zahájení prodeje svých výkonnějších sourozenců.

a-rivian_r1s_front-e1543340213325b-rivian_r1s_interiorrivian-r1s-1rivian-r1s-2rivian-r1s-4rivian-r1s-5

A cena? Ta by měla začínat v případě elektrického pickupu na 69 tisících dolarů, u SUV to bude částka ještě vyšší. Již nyní mohou zájemci společnosti zaplatit vratnou zálohu ve výši jednoho tisíce USD.

Oba vozy jsou skutečně velkým slovem do pranice zvané elektromobilita a my jsme velmi zvědaví, jak na ně bude reagovat konkurence. Co si myslíte vy? Dejte nám vědět na našich facebookových stránkách.

Galerie k článku

Nahoru