menuMENUHledat

Evropa dále přiškrcuje emise. Elektromobily chce co nejdříve!

15.10.2018 07:01 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Evropa dále přiškrcuje emise. Elektromobily chce co nejdříve!

Evropská unie chce vidět na svých silnicích elektromobily co nejdříve. I proto nadále zpřísňuje normy vyprodukovaných emisí. Do roku 2030 o 35%.


Čistší ovzduší pro Evropu

Poté, co vláda Spojených států prosadila svůj cíl snížení emisí u nových automobilů, přichází na řadu také Evropa. Evropská rada se proto rozhodla, že do roku 2035 sníží emise CO2 u nových automobilů o 35%. Pro naše ovzduší jistě dobrá zpráva, ovšem není to zas tak ostré nařízení, jak se původně čekalo. Evropský parlament totiž prosazoval vlastní 40% cíl.

Povinnost snižovat emise je mezi výrobce vozidel distribuována na základě průměrné hmotnosti jejich vozového parku. Jedná se o jeden z nástrojů, jak je donutit kombinovat výrobu klasických vozů s konvenčními motory a výrobu elektromobilů či hybridů.

35% a 30%

V Německu, kde se nalézá velká část evropského automobilového průmyslu, se lobovalo o ne více než 30% snížení emisí z nových automobilů. Evropská rada souhlasila s kompromisem v podobě méně agresivních cílů pro emise CO2 u nových osobních vozů a dodávek.

Zároveň byl schválen nový stimulační mechanismus pro vozidla s nulovými a velmi nízkými emisemi, jako jsou plně elektrická vozidla či plug-in hybridy, které by měly být nabízeny s nejrůznějšími bonusy pro jejich nové majitele.

V současné době začínají jednání s Evropským parlamentem, přes který musí všechny tyto nové návrhy projít.

Nahoru