menuMENUHledat

Nečekaně náročná výzva: Přistání na Jupiterově měsíci nebude žádná legrace

15.10.2018 14:04 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Nečekaně náročná výzva: Přistání na Jupiterově měsíci nebude žádná legrace

Z dálky vypadá Jupiterův měsíc Europa pěkně kulatý a hladký. Bližší pohled ale naznačuje, že případné přistání na jeho povrchu nemusí být nic jednoduchého.


Europa je nesmírně zajímavý ledový měsíc Jupiteru, který se vší pravděpodobností ukrývá ohromný podpovrchový oceán. Jak informuje portál stoplusjednicka.cz, jedná se o jeden ze světů, kde bychom rádi pátrali po stopách života nebo i po jiných podivuhodných věcech, které takový měsíc může nabídnout. Jenomže před průzkumem podpovrchového oceánu je nejprve nutné na Europě přistát. A to by mohl být problém.

Daniel Hobley z Cardiffské univerzity a jeho spolupracovníci tvrdí, že přistání na atraktivním ledovém měsíci budou komplikovat ostré ledové čepele, dosahující výšek čtyřpatrových domů. Jde o podobné útvary, jaké vznikají na Zemi odpařováním vodního ledu. V chilských Andách se jim říká „ledoví kajícníci“.

Ledoví kajícníci Europy

Zvláště v rovníkových oblastech Europy by pomalé odpařování ledu, společně s extrémně pomalým zvětráváním, mohlo vytvarovat celá moře čepelí, které budou vysoké až 15 metrů. Podobné „ledové kajícníky“ planetární vědci očekávají i na Plutu, kde je tvoří zmrzlý metan.

Z odstupu se nám Europa jeví jako velmi hladká koule. Ve skutečnosti jde o jeden z nejvíce hladkých objektů ve Sluneční soustavě. Podzemní oceán totiž na Europě brání vzniku pohoří, a rovněž zahlazuje stopy po impaktních kráterech. Na hladké a bezproblémové přistání to ale nemusí stačit.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru