menuMENUHledat

Malá kosmická loď Genesis nahradí výstupy astronautů ve skafandrech

12.10.2018 15:58 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Malá kosmická loď Genesis nahradí výstupy astronautů ve skafandrech

Práce ve skafandrech není snadná. Nahradí je pilotované jednomístné lodě vybavené manipulátory?


Na oběžnou dráhu létáme už dlouhé desítky let. Výstupy astronautů do volného kosmického prostoru ale stále nejsou jednoduchou záležitostí. Technologie skafandrů není úplně optimální a jejich používání je pracné.

Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, americká společnost Genesis Engineering Solutions se sídlem v Marylandu již pracuje na pozoruhodné pilotované kosmické lodi, která by mohla výstupy astronautů ve skafandrech nahradit. Jde o malé jednomístné plavidlo s vlastním pohonem, v němž by astronaut mohl strávit ve vesmíru několik hodin. Pomocí robotických manipulátorů by přitom astronaut mohl uskutečnit požadované zákroky ve vesmíru.

Testy jednomístné lodi

V jednomístných kosmických lodí by mohli astronauti pracovat například na plánované základně na oběžné dráze Měsíce Lunar Orbital Platform-Gateway. Dlouho předtím ale bude muset Genesis a další podobné projekty projít řadou důkladných testů na Zemi.

Inženýři společnosti Genesis Engineering Solutions nedávno uskutečnili test, který ověřoval schopnost jednomístné kosmické lodi udržet potřebný atmosférický tlak. Série testů dopadla úspěšně. Další v řadě bude pozemní test pohonného systému. Většina komponent lodi Genesis představuje běžně komerčně dostupné věci, ale právě pohonný systém byl vyroben na zakázku a musí projít certifikací. Pak budou následovat testy systému robotických manipulátorů lodi.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru