menuMENUHledat

Kamkoliv po světě za méně jak hodinu? Musk má řešení!

17.05.2018 08:58 | Autor: VS | Zdroj: youtube.com, electrek.co, twitter.com
Kamkoliv po světě za méně jak hodinu? Musk má řešení!

Elon Musk přišel s unikátním vizionářským plánem, díky kterému by bylo možné cestovat kamkoliv na planetě za méně jak jednu hodinu. Plán počítá s propojením technologií hyperloop a raket od SpaceX.


Tunely a rakety jsou budoucnost

Dopravit se kamkoliv na Zemi za méně jak hodinu je v dnešní době možné pouze v akčních filmech se superhrdiny. V reálném světě se jedná o věc naprosto nepředstavitelnou. Ne však pro Elona Muska, kterému se v hlavě zrodil plán na propojení technologie hyperloop od Boring Company spolu s raketovými technologiemi společnosti SpaceX.

Před rokem SpaceX představila raketu Big Falcon Rocket (BFR), což je raketa určená pro kolonizační misi na Mars a má tedy kapacitu i pro posádku. Naopak hyperloop je systém podzemní dopravy v tunelu se sníženým tlakem, ve kterém se na magnetickém polštáři pohybuje přepravní kapsule velice vysokou rychlostí. Muska napadlo oba tyto projekty propojit a vytvořit tak transportační systém, který by neměl obdoby. Byl by totiž schopen dopravit pasažéra kamkoliv na planetě za méně jak 60 minut.

Realita nebo zbožné přání?

O prvoplánovou myšlenku, která včera napadla Muska během snídaně a hned ji vypustil do éteru, se v tomto případě rozhodně nejedná. SpaceX má již program ve svých budoucích plánech a mluvila o něm i ředitelka společnosti Gwynne Shotwell v TED talk. Povídání o celém projektu ukončila slovy: „To se určitě stane.“ Na celou její řeč a animaci dopravního systému budoucnosti se můžete podívat v tomto videu:

Fungování systému by mělo být podobné jako u letadla. Tedy přepravní zařízení se vznese ze země, cestuje vzduchem a poté opět přistává na zem. Rozdíl je však v tom, že přepravní prostředek zde bude cestovat rychlostí 27 tisíc km/h, což velmi znatelně zkrátí dobu letu.

A jakou roli zde hraje Boring Company?

Samozřejmě že raketa nebude létat tunelem. Musk si uvědomuje, že nejvíce času by v takové formě přepravy zabral transport z bydliště na kosmodrom, kde se cestující musí odbavit a projít celou řadou kontrol. Musk by rád své raketové letiště postavil kousek za městem, jak jsme zvyklí u normálních letišť a právě sem by vás dopravil hyperloop, který by vedl z centra města. U rakety by budoucí pasažéři mohli být za 10-15 minut, jak napsal sám Musk.

Boring Company Hyperloop will take you from city center under ground & ocean to spaceport in 10 to 15 mins https://t.co/VhpfhgdXSd

— Elon Musk (@elonmusk) 16. května 2018

Pokud by tedy mezi cestujícím a naloděním se na raketu nestály žádné další časově náročné povinnosti, pak by bylo technicky možné dostat se z centra města na druhou stranu planety za méně jak jednu hodinu.

První takto unikátní systém by mohl vzniknout v Los Angeles, kde Boring Company již hloubí síť tunelů. Možná bychom se mohli dozvědět něco více z živě vysílané konference, ve které Boring Company představí své plány do budoucna. Vše bude vysíláno dnes živě, i když pro nás není vysílací čas, který vychází na čtvrtou hodinu ranní, příliš příznivý.

Will be presenting & taking questions  about The Boring Company plans for Los Angeles at 7pm on Thursday

— Elon Musk (@elonmusk) 16. května 2018

Společnost nedávno dokončila svůj tunel pod LA a nyní čeká na schválení další fáze přepravního tunelu, ve kterém bude jezdit elektrický přepravní systém.

Nahoru