menuMENUHledat

Mise na Mars je o krok blíž

15.08.2017 07:00 | Autor: MSO | Zdroj: Zdroj obrázku: Teslarati.com

Proč ve vesmíru budou potřeba superpočítače

NASA a HPE však do vesmíru nechtějí poslat jen tak ledajaký počítač. Má se jednat o linuxový superpočítač nejnovější generace s výpočetním výkonem 1 teraflop. Ten astronauti následně nainstalují do modulu Destiny, kde bude mít za úkol fungovat po dobu jednoho roku. Taková je odhadovaná doba potřebná pro cestu na Mars.

K čemu má být ISS superpočítač? ISS popravdě k ničemu. S ohledem na to, že obíhá na nízké oběžné dráze kolem Země (LEO), je tak blízko, že veškeré myslitelné potřebné výpočty mohou provádět superpočítače na Zemi. Zpoždění v řádu stovek milisekund zas takovou roli nehraje.

Jenže na Marsu to je jiná. Světlo, stejně jako libovolné jiné elektromagnetické vlnění, je totiž v kontextu vesmíru příliš pomalé. Na Mars mu to ze Země zabere 6 minut a 30 sekund. To znamená, že když z Marsu zašlete na Zemi zprávu „Ahoj, jak se máš?“, na odpověď si počkáte 13 minut. Pokud byste potřebovali rychle přepočítat trajektorii přistání na rudé planetě, nebylo by to zrovna ideální. A právě proto bude potřeba mít na palubě vesmírné lodi i na samotné základně na Marsu k dispozici počítače s dostatečným výpočetním výkonem.

Počítač vynese na ISS raketa od SpaceX

Na celé misi NASA a HPE je přitom pikantní fakt, že superpočítač HPE vynese na ISS znovu použitelná raketa Falcon 9 od SpaceX, a to během pondělka 14. srpna. Kromě superpočítače od HPE přepraví raketa Falcon 9 na ISS i další zásoby pro astronauty. Zdá se tedy, že NASA po úspěšné spolupráci se SpaceX začíná být stále otevřenější spolupráci s dalšími soukromými firmami, které mají podobný cíl – posunout lidstvo na Mars.

Nahoru