menuMENUHledat

Rival Tesly Semi se chce stát největším spotřebitelem elektrické energie ve Spojených státech

16.10.2018 07:47 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Rival Tesly Semi se chce stát největším spotřebitelem elektrické energie ve Spojených státech

Tesla Semi má hned několik konkurenčních konceptů, ovšem za největšího konkurenta celoelektrického tahače od Tesly je označován model One od společnosti Nikola. Ta by se chtěla stát do roku 2028 největším spotřebitelem elektrické energie ve Spojených státech.


Pořádný energetický konzument

Společnost Nikola Motor Company nedávno zveřejnila prohlášení, že by se do deseti let ráda stála největším spotřebitelem energie v USA. Postarat by se o to měla její flotila elektrických a vodíkových tahačů, která bude podporována 820 čerpacími stanicemi v celé zemi. Vzhledem k očekávané spotřebě nákladních tahačů a předpokladu, že každá stanice naplní baterie 160 nákladních vozidel denně, se předpokládá, že každá taková stanice spotřebuje 422 MWH energie denně. Celkem by tak měla být Nikola schopna spořádat 349 GWH elektrické energie za jediný den.

Vše z obnovitelných zdrojů

Na první pohled to vypadá celkem děsivě, ovšem velkou výhodou této společnosti je její péče o získávání energie z obnovitelných zdrojů. Společnost pracuje především se solární energií, které dělají zálohu také větrné a vodní zdroje energie. Nikola navíc poznamenává, že tyto zdroje energie mají nulové emise od výroby až po spotřebu.

Společnost navíc plánuje zahájit svůj velmi ambiciózní projekt soustavy vodních elektráren pojmenovaný H2. Pokud by se jí podařilo naplnit veškeré cíle spojené s tímto projektem, ony desetileté spotřebitelské vyhlídky by mohly být naplněny naprosto bez problému.

Nikola, trochu jiný obchodník

Nikola v současné době přijímá objednávky na své vozy, kterých si již například 800 objednal pivovarnický gigant Anheuser-Busch. Nikola je navíc společností, která prý nepoužívá zákaznické peníze k provozování své činnosti a do budoucna přemýšlí o možnosti rezervace automobilů bez nutnosti záloh.

Tesla jako úhlavní nepřítel

Automobilka je však také známá pro svou nevraživost vůči Tesle, na kterou například podala žalobu ve výši dvou miliard dolarů za údajné porušení designových patentů projektu Nikola One. Výrobce vodíkových a elektrických kamionů uvedl hned několik apsektů, které má mít Tesla Semi okopírované právě od jejich tahače. Mezi ně patří obvodová okna, dveře, přední nárazník a aerodynamika vozu.

„Design vozů Tesla působí zmatek mezi zákazníky. Dále jsou jakékoliv problémy vozů Tesla připisovány i společnosti Nikola, což poškozuje značku. Například problémy Tesly s vybuchujícími bateriemi a následnými požáry nebo s Autopilotem způsobujícím smrtelné nehody. Pokud by se projevily i u Semi, trh by tyto problémy připsal i automobilům značky Nikola, díky podobnostem mezi těmito dvěma vozidly.“

Na Nikole je tedy nyní dokázat, že patentový úřad udělal chybu, když chválil patenty pro současný vhled Semi. Automobilka má však nyní trochu jiné starosti, protože již v dubnu příštího roku chce představit dva předvýrobní modely vodíkových a elektrických tahačů, stejně jako své nové čerpací stanice na vodík.

Nahoru