menuMENUHledat

Volkswagen zavařil evropským automobilkám

02.10.2015 10:33 | Zdroj: ekolist.cz
Volkswagen zavařil evropským automobilkám

Ze samé radosti z vypuštění Modelu X do světa jsme si málem nenašli chvilku na aktuální dění kolem automobilky Volkswagen. To ale neznamená, že jsme ho nezaznamenali.

Přijde nová reforma?

Volkswagen přiznal 11 milionů aut s nainstalovaným softwarem umožňujícím manipulaci s emisními testy. V testovacích podmínkách tato auta vykazovala nižší emise, než jaké by měla při běžném provozu. Přestože se VW brání tím, že software nebyl aktivován ve všech vozech, šéf automobilky Martin Winterkorn ze své funkce odstoupil a na jeho místo usedl Matthias Müller.

Tahle kauza vyvolala diskuzi v Bruselu a Evropská komise nyní navrhuje reformu systému pro schvalování nových modelů aut. Software, který rozpozná testovací podmínky a automaticky během testování vozu snižuje emise, je nezákonný už od roku 2007. Jaké budou změny v systému, se ještě neví, ale určitě budou testy přísnější, stejně jako tresty za jejich obejití. Každopádně budou muset reformu schválit všechny členské země EU.

Chtělo by se nám napsat něco v duchu „my jsme to říkali“, ale raději se omezíme jen na přání, aby se do budoucna podobné věci řešit vůbec nemusely. Doufáme, že jednou přijdou recyklovatelná auta s čistým pohonem obnovitelných zdrojů, které pomohou snížit i zátěž pro životní prostředí vznikající při výrobě elektromobilů. Pouhá utopie to totiž rozhodně není…

Nahoru