menuMENUHledat

Zásadní kroky energetiky

20.01.2015 07:00
Zásadní kroky energetiky

Zásadní kroky energetiky

S příchodem nového roku se lidé vždy zamýšlejí nad tím, co přinesla uplynulá léta. Nás baví hlavně změny týkající se elektřiny a elektromobility. Možná se jedná jen o pomíjivé novinky, možná o trendy, které sehrají zásadní roli ve vývoji tohoto dopravního odvětví.

Tak jako tak technologický pokrok v poslední době jasně ukazuje, že se máme na co těšit. My jsme ovšem nadšenci do elektrického pohonu, takže zde jen shrnujeme naše názory – a už teď se těšíme na vaše postoje a komentáře…

Uskladňování energie

Supravodivé akumulátory, stlačený vzduch, Power 2 Gas, lithium-vzduchová baterie – novinek přibývá. Jsme na dobré cestě a jednou budeme schopní problém ztráty energie zcela vyřešit. Největší bateriový park v Evropě má kapacitu 5 megawatthodin, v USA jich dokáží skladovat desítky (mají holt víc místa, no ☺) a chystají se na stovky.

Dospívání obnovitelných zdrojů

Sluneční, větrné nebo vodní elektrárny už dávno nejsou v plenkách. Právě uskladnění energie je to, díky čemu dosáhly dospělosti. Doba několika solárních panelů na střeše pominula. Drobné solární společnosti se mění ve velké elektrické společnosti. A pokrok kráčí dál.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru