menuMENUHledat

Nikola Tesla - Génius, jakému nebylo rovno: Malý Niko

12.04.2018 17:00 | Autor: VS
Nikola Tesla - Génius, jakému nebylo rovno: Malý Niko

Automobilka Tesla nepřijala své jméno po geniálním vynálezci jen proto, že využívá technologii elektromotoru. Teslův život je do určité míry podobný tomu Muskovu. Stejně jako Elon Musk, i Nikola Tesla ve své době mluvil o věcech, které ohromovaly, pobuřovaly, ale především hleděly mnohem dál, než si kdo jiný dokázal pomyslet. Vydejte se námi na cestu životem tohoto jedinečného muže, který se rodí jen jednou za sto let.


Hrdá rodina

Jakoby již prudká letní bouře, která se odehrála nad malou samotou Smiljan 10. července roku 1856, předpovídala Teslův celoživotní vztah k elektřině. Právě během této noci se totiž rodině Teslových narodilo jejich čtvrté dítě, malý Niko, jehož nápady měly jednoho dne dobýt celý svět.

Srbská rodina Teslových měla v několika generacích velmi vážené členy, kterým se podařilo dosáhnout významných karierních úspěchů. Na obou větvích Teslových rodičů bylo možné nalézt hned několik vysokých duchovních hodnostářů, vojenských důstojníků a mnoho z Teslových předků vlastnilo doktorát. Otec Tesly působil jako duchovní, nejdříve ve Smiljanu a později v nedalekém Gospiči. Jeho matka byla ženou v domácnosti, která vládla velmi jistou rukou. Právě po ní získal Tesla své nadání pro vynalézání, protože ona sama aktivně pracovala na nejrůznějších vylepšeních strojů, které v domácnosti používala. Některé z nich dokonce sama vynalezla.

Teslovi žili v malé vesnici Smiljan až do Teslova školního věku, kdy se celá rodina přestěhovala do města Gospič. Život ve Smiljanu byl pro malého Teslu naprostým rájem. Neustále byl s domácími zvířaty, běhal po lesích a hrál si s ostatními dětmi. Jeho největším vzorem byl jeho starší bratr Dane, který byl chloubou rodiny a Tesla na něj zpětně vždy vzpomínal s velkým respektem.

Velké malé vynálezy

V tomto útlém věku se Tesla setkával s prvními výtvory, které se později staly základem pro jeho největší vynálezy. Například hladké vodní kolo, které místní chlapci dávali do potoka, se později stalo základem pro Teslovu přelomovou bezlopatkovou parní turbínu. Příkladem může být i pistolka ze stonku kukuřice, která byla inspirací pro Teslův paprskomet.

Tesla již v této době vymýšlel vynálezy, které rovnou aplikoval. Mezi ně patřil speciální háček na chytání žab, past na ptáky nebo slunečník, pomocí kterého se pokoušel plynule snést ze střechy stodoly na zem. Tento pokus nebyl příliš úspěšný, jelikož skončil šestitýdenním pobytem na lůžku. Tím vůbec nejdůmyslnějším vynálezem malého Tesly byla vrtule s chroustím pohonem. Jednalo se o vrtuli se čtyřmi lopatkami, kdy ke každé byla připevněna čtveřice živých chroustů. I tento zvláštní pokus však skončil neúspěchem. Ukončil ho jeden z místních chlapců, který Teslovi jeho výkonný pohon do posledního snědl. Tesla se prý od té doby nemohl ani podívat na jakýkoliv hmyz.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru