menuMENUHledat

Nová síla: Čína představila novou těžkou nosnou raketu pro lety k Měsíci

16.11.2018 09:26 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Nová síla: Čína představila novou těžkou nosnou raketu pro lety k Měsíci

Na letošní výstavě letectví a kosmonautiky Zhuhai Airshow 2018 byly k vidění připravované čínské nosné rakety.


V jihočínském Ču-chaji nedávno skončila mezinárodní výstava letectví a kosmonautiky Zhuhai Airshow 2018, na které Čína tradičně představuje nové špičkové technologie pro vojenské i civilní využití. Jednou z atrakcí se letos stala vyvíjená těžká nosná raketa, se kterou Čína počítá pro pilotované lety na oběžnou dráhu i k Měsíci.

Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, novou raketu vyvíjí čínská státní společnost China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), která je hlavním dodavatelem pro čínský vesmírný program. Nová nosná raketa měří 90 metrů a váží 2 tisíce tun. Je tím pádem téměř dvakrát vyšší, než momentálně nejvýkonnější nosná raketa Číny, tedy Dlouhý pochod 5.

Rakety pro lety k Měsíci i Marsu 

Pokud Čína dotáhne vývoj této rakety do konce podle plánu, měla by vynášet na nízkou oběžnou dráhu 70 tun nákladu a k Měsíci poslat náklad o hmotnosti 25 tun. Asi nebude velkým překvapením, že se nová těžká čínská raketa, která by měla mít opakovaně použitelné komponenty, podobá spíše nedávno poprvé vyzkoušené těžké nosné raketě Falcon Heavy americké soukromé společnosti SpaceX, a nikoliv dřívějším čínským nosným raketám série Dlouhý pochod.

Čína rovněž tvrdí, že zahájila vývoj supertěžké nosné rakety, kterou označuje jako Dlouhý pochod 9. Ta by měla unést 140 tun nákladu na nízkou oběžnou dráhu Země, 50 tun nákladu k Měsíci a 44 tun k Marsu. Američtí odborníci jsou přesvědčeni, že čínské snahy o vývoj těžkých nosných raket nové generace potvrzují zájem Říše středu o lety lidských posádek i meziplanetárních sond k Měsíci i do vzdálenějších částí Sluneční soustavy.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru