menuMENUHledat

Nový raketový pohon Raptor je připraven na testování

10.08.2016 17:15 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Nový raketový pohon Raptor je připraven na testování

Pro každý vesmírný program jsou klíčové technologie raketových pohonů. Právě díky nim je možné lidi a náklad dostat do velice vzdálených cílů. Ať už se jedná o Mezinárodní vesmírnou stanici, Měsíc nebo Mars. Do této chvíle se SpaceX spoléhala na raketový motor Merlin.

Nový pohon Raptor je třikrát výkonnější než starší Merlin

Ale Elon Musk má mnohem vyšší cíle, co se SpaceX týče. Nechce jen vypouštět satelity na oběžnou dráhu nebo přepravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici. Jeho cíl je dostat člověka na Mars. To bude vyžadovat mnohem výkonnější pohon než je Merlin.

Musk říká, že další generace raketového pohonu, která nese jméno Raptor, je třikrát výkonnější než současný Merlin. A Mars Colonial Transporter by měl mít dokonce k dispozici uskupení 9 raketových pohonů Raptor, které ho vyšlou na cestu vzhůru na Rudou planetu.

Bezpilotní letoun by mohl na Mars vyrazit už v roce 2020

Tento týden oznámila prezidentka SpaceX Gwynne Shotwell, že pohon Raptor byl převezen do Texasu, kde bude zahájeno jeho testování.

Odborníci z oboru kosmonautiky a letectví se shodují, že obvykle trvá pět až sedm let vyvinout nový raketový pohon. Testování motorů v plném rozsahu pak logicky připadá až na úplný konec procesu. Pokud se s testováním Raptoru začne v letošním roce, bude moci SpaceX vyslat svou bezpilotní loď Dragon na Mars už v roce 2020.

This article originally appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru