menuMENUHledat

Plánovač tras od Tesly je k dispozici i na webu!

08.01.2018 06:49 | Autor: VS | Zdroj: Electrek.co, Teslarati.com, obrázky: Tesla.com
Plánovač tras od Tesly je k dispozici i na webu!

Plánovač tras od Tesly, který bylo až doposud možné využívat pouze za volantem automobilu od této značky, je nyní možné využít i prostřednictvím webových stránek. Jedná se o vstřícný krok vůči všem majitelům elektromobilů, nebo o chytrý marketingový tah?


Komplikovanější cestování

Zatímco řidiči klasických automobilů s konvenčními motory během svých cest nemusí vůbec řešit, kde do svého vozu doplní palivo, řidiči elektromobilů to mají v tomto ohledu o něco komplikovanější. Dobíjecích stanic pro elektromobily je totiž stále jako šafránu, a proto je při plánování delších tras nutné pečlivě hledat body, kde bude možné baterie dobít.

Majitelé automobilů Tesla mají tento problém výrazně usnadněn díky plánovači tras, který jim nabízí multimediální systém jejich vozu. Stačí zde jen zadat cílový bod a systém již automaticky vypočítá optimální trasu na základě polohy jednotlivých Superchargerů a kapacity baterie daného modelu Tesly.

Webový plánovač tras

Až doposud byl tento systém k dispozici pouze v multimediálním systému vozů Tesla, což se ovšem nelíbilo mnoha zákazníkům, kteří byli nuceni plánovat trasu až přímo za volantem. Dožadovali se proto vytvoření online plánovače i na webových stránkách nebo v aplikaci Tesly. Ta se jim nyní rozhodla vyhovět a přesunula derivát plánovače na internet, kde jej mohou používat všichni návštěvníci těchto stránek. Trasu je díky tomu možné plánovat v mobilu, tabletu a počítači, pěkně v klidu domova.

Celý způsob vyhledávání je téměř totožný jako u Google Maps, na kterých tento systém stojí. Stačí si jen zvolit start vaší cesty a cílovou destinaci. Rozdílem oproti vyhledávání na Googlu je však to, že si také zvolíte, jakým vozem od Tesly chcete hledanou cestu absolvovat. Poté již jen stačí vše potvrdit a systém se pustí do práce.


Nespočetné množství dobíjecích stanic Tesly napříč celou Evropou.

Trasa je samozřejmě plánována na základě zadaných míst, je ovšem ovlivňována i typem automobilu a zvolenou kapacitou baterie. Plánovač trasy totiž začne hledat nejbližší Superchargery, přes které optimální trasu povede a zobrazí je v podobě červených špendlíků s bleskem. U jednotlivých Superchargerů vám navíc podá informaci o tom, jak dlouho byste měli vůz dobíjet, aby byl schopen dojet bez problému k další stanici.

Chytrý marketing

Na první pohled by se mohlo zdát, že se Tesla rozhodla vyslyšet požadavky svých zákazníků a pomoci všem majitelům elektromobilů. Ovšem jakmile s plánováním trasy začnete, dojde vám, že Tesla to nedělá, jen aby pomáhala. Kromě informací o samotné cestě a času stráveného na jednotlivých Superchargerech se zde dozvíte i to, kolik peněž během cesty ušetříte, budete-li cestovat s vozem Tesla, a ne v klasickém konvenčním automobilu. Navíc se vám po načtení trasy zobrazí pěkné červené okénko lákající na rezervaci daného modelu, pro který jste trasu hledali. Tesla nezapomněla přidat ani odkaz pro naplánování zkušební jízdy.


Trasa Berlín-Bratislava s jednou nabíjecí zastávkou.

Tesla o projektu mluví jako o vzdělávacím nástroji pro potenciální zákazníky, kteří by měli zájem dozvědět se více o způsobu plánování cesty s elektromobilem. A má svým způsobem pravdu. Právě takovýto plánovač je schopen jasně ukázat člověku, který nevěří potenciálu elektromobilů, že i toto je cesta, jak se někam efektivně dopravit a hlavně ušetřit.


3 místa v České republice, kde můžete dobíjet svou Teslu.

V současnosti najdeme po celém světě 1 120 stanic s 8 250 Superchargery. Můžeme počítat s tím, že do budoucna budou tato čísla jen stoupat a stanice budou snad přibývat i u nás. Momentálně se v České republice nachází tři z těchto stanic, v Olomouci, Vestci u Prahy a Humpolci.

 

Nahoru