menuMENUHledat

Plánovaná novinka automobilky Tesla je velkým strašákem pro konkurenci!

13.08.2018 09:31 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, twitter.com
Plánovaná novinka automobilky Tesla je velkým strašákem pro konkurenci!

Společnost Tesla v současné době nabízí tři modely v různých konfiguracích, což není u tak velkého výrobce automobilů mnoho. V příštích několika letech se však bude paleta nabízených modelů rozšiřovat a konkurence se má na co těšit.


Muskův oblíbenec

Model 3 představuje pro Teslu přelomový vůz, který automobilce poskytne dostatek prostoru pro vytváření nových modelů. V příštím roce se můžeme těšit na crossover postavený právě na tomto voze, který bude pojmenován Model Y a poté bychom se měli dočkat elektrického pick-upu. Ten sám Musk označil za svůj vůbec nejoblíbenější budoucí produkt Tesly.

V evropském regionu nejsou pick-upy příliš oblíbeným vozem, ale ve Spojených státech, Kanadě, státech Jižní Ameriky, afrických státech či Austrálii se těší obrovské oblibě. Není proto divu, že mnoho automobilek nějaký ten pick-up ve své modelové nabídce má a právě pro ně by mohla novinka od Tesly představovat velkou výzvu.

Elon Musk totiž během konferenčního hovoru společnosti řekl:

„Chystaný pick-up je můj osobní favorit ze všech plánovaných produktů. A my se chystáme udělat skutečně úžasný pick-up.“

Nový segment, nová příležitost

Tesle se co do statistik daří pořádně zamíchat se segmenty, do kterých se svými vozy vstupuje. Učinila tak již v segmentu luxusních sedanů se svým Modelem S a také v segmentu SUV s Modelem X. Model 3 se dokonce stal vůbec nejoblíbenějším vozem ze segmentu středních sedanů na trhu v USA a Tesla s ním postupně dobývá také trh kanadský.

Se všemi těmito vozy však Tesla nenavštívila tak důležitý segment ve Spojených státech, kterým je právě segment pick-upů. Mezi nejprodávanější vozy v minulém roce patřily Ford F-Series, Chevrolet Silverado a Ram. Nejenže se tyto vozy dobře prodávají, ale zároveň představují nejziskovější programy pro jejich výrobce a také jejich vůbec nejbezpečnější vozidla.

Tesla tedy plánuje vstoupit do skutečně divoké řeky, ve které se to velkými rybami jen hemží. Ovšem opět jako první přichází s čistě elektrickým pohonem, což je velký trumf, kterého by se měla konkurence obávat.

Kdy?

Lze tak předpokládat, že se Tesla bude snažit nového Muskova oblíbence dostat na trh co nejdříve, a to hned po uvedení a stabilizaci Modelu Y na trhu. Práce na pick-upu tak probíhají v plném proudu, což dokazuje i nedávný Muskův tweet, ve kterém žádal fanoušky, aby navrhli, čím by měl pick-up disponovat. Zároveň prozradil několik již odsouhlasených schopností vozu, jako například dojezd na jedno nabití mezi 650 – 750 kilometry, pohon na všechna čtyři kola nebo dynamické zavěšení kol.

Pro pick-up v současné době ještě neexistuje jasně daná časová osa, ovšem odhady tipují premiéru na rok 2021 nebo 2022. Tesla by chtěla pick-up vyrábět primárně v USA, kde se očekává také nejvřelejší přijetí ze strany zákazníků. Dle našeho názoru má Tesla velkou šanci zamíchat kartami také v tomto segmentu, protože jedinou současnou alternativou je Ford s hybridním pohonem, ale to podle nás nestačí.

Nahoru