menuMENUHledat

Podzemní města a tunely, tak si představuje kolonizaci Marsu SpaceX

24.05.2018 09:28 | Autor: VS | Zdroj: boringcompany.com, youtube.com, teslarati.com
Podzemní města a tunely, tak si představuje kolonizaci Marsu SpaceX

V dlouhodobém horizontu má společnost SpaceX jeden velký cíl, kterým je kolonizace Marsu. Při zakládání nového života na rudé planetě by jí měly pomoci také technologie Boring Company, které by mohly budovat třeba podzemní města.


Boring Company a SpaceX

Jak to tak vypadá, spolupráce a provázanost mezi jednotlivými projekty Elona Muska bude do budoucna mnohem intenzivnější. Již nyní se například baterie od Tesly hojně využívají v raketách Falcon 9, ale také v projektu Dragon a využívají je i vrtáky společnosti Boring Company. A Boring Company zase naopak již brzy začne pomáhat společnosti SpaceX.

Ředitelka SpaceX v rozhovoru pro stanici CNBC totiž potvrdila to, co již dříve předeslal Elon Musk. Dle jejích slov umožní vývoj technologií společnosti Boring Company hloubení tunelů na Marsu, díky tomu může připravit i bezpečné zázemí pro osadníky.

Tunely a klidně i celá města

Elon Musk mluvil o využití tunelovacích technologií již v minulém roce na konferenci věnované výzkumu a vývoji ISS. Tady řekl, že technologie Boring Company by mohly pomoci s obydlováním Marsu a také s instalací solárních systémů na planetě. Vyjádřil se tak v reakci na dotaz, zda není Boring Company jen prvotní výzkumný projekt technologií, které jsou primárně určeny na Mars. Na což Musk odpověděl:

„Myslím si, že zlepšování se v hloubení tunelů by se na Marsu mohlo hodit. Optimalizace důlních zařízení pro Mars a pro Zemi by však byla zcela odlišná. Je však jasné, že na Marsu bude potřeba hodně těžby pro získávání materiálů a ledu. Navíc bude potřeba stanovišť pro radiační stínění. Také by se dalo postavit celé město pod zemí, pokud bychom chtěli.“

Záznam Muskova vystoupení na ISSR&D

Život na povrchu i pod ním

Studie založené na datech získaných sondou Curiosity Mars ukázaly, že právě radiační záření na Marsu nepředstavuje zase takový problém, jak se původně předpokládalo a krátkodobé osidlování rudé planety by mohlo v poklidu proběhnout i na jejím povrchu. Hloubení tunelů na Marsu totiž nebude jen tak. Planeta je plná podzemních lávových řečišť a je zde také rozdílná gravitace, která by mohla hloubicím zařízením způsobovat potíže. Do budoucna však bude nutné najít si v podzemí úkryt, jelikož i slabé záření bude v dlouhodobém horizontu nebezpečné.

První mise by se tak mohly vyhnout nutnosti převážet těžká hloubící zařízení, díky čemuž by zbyl prostor pro více materiálu potřebného k osidlování Marsu na povrchu. Zároveň by získala SpaceX i Boring Company čas na co největší zdokonalení hloubících zařízení, materiálů a dalších technologií, které by následně byly využívány na Marsu.

V současné době stojíme na prahu prvních pokusů o dobytí Marsu. SpaceX plánuje projekt BFS poprvé otestovat někdy během příštího roku a projekt Dragon s lidskou posádkou by měl být otestován ještě tento rok. Tak se pěkně usaďte, protože tohle vesmírné dobrodružství již pomalu začíná!

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru