menuMENUHledat

Pracuje inženýr z Tesly na robotickém autu pro Apple?

07.09.2015 14:28 | Zdroj: byznys.ihned.cz
Pracuje inženýr z Tesly na robotickém autu pro Apple?

Internetem se masivně šíří zvěsti o plánu amerického gigantu Apple vytvořit zcela autonomní automobil. Přestože Apple nikdy žádné z těchto spekulací nepotvrdil, přiživuje je přijímáním odborníků na samořídicí systémy do svých řad.

Supertajná akce?

Podle informací uvedených na sociální síti LinkedIn už od letošního ledna přišli do týmu pověřeného „speciálním projektem“ odborníci se zkušenostmi například z automobilek Volkswagen, BMW či Ford. Nikdo z nich na svém profilu pozici blíže nespecifikoval, takže je na místě se domnívat, že se jedná o supertajnou prácičku.

Informace přinesla agentura Reuters. Podle ní je zatím posledním přírůstkem do týmu Jamie Carlson, který ještě v červnu pracoval v Tesla Motors jako inženýr v programu pro vývoj samořídicích systémů. Významně tak posílil skupinu odborníků s potřebným know-how.

Apple asi nouzi o finance mít nebude...

Pokud se výrobce drobné elektroniky Apple opravdu snaží zaměřit na odlišné odvětví a vyvinout vlastní samořídicí auto, říkejme mu iAuto, čemuž momentálně všechno nasvědčuje, nebudou problémem ani finance. Ty má firma v podstatě nevyčerpatelné, takže může směle bádat a posléze vyrábět.

O zcela autonomní automobil se dlouhodobě snaží vývojáři z mnoha firem. Takové vozy by totiž mohly být příslibem světlé budoucnosti bez dopravních nehod a s výrazně nižšími emisemi z dopravy (za předpokladu, že by se jednalo o vozy napájené elektřinou).

Každá mince má dvě strany: pozor na nebezpečí

Z internetových diskusí se ale kromě kladných ohlasů na pohodlí a bezpečnost ozývají také varovné hlasy. Podle nich prý budou lidé díky robotickým autům snadněji kontrolovatelní a jen privilegovaní budou moci sami řídit svá vlastní auta. Skvělá témata pro nové utopické romány či sci-fi filmy. I když kdo ví, jak blízká je to budoucnost…

Nahoru