menuMENUHledat

Revoluční nízkonákladový stavební materiál? Zase v tom má prsty Musk!

16.07.2018 09:50 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, twitter.com, teslarati.com
Revoluční nízkonákladový stavební materiál? Zase v tom má prsty Musk!

Co s vytěženou zeminou při výkopu tunelů? Společnost Boring Company v tom má jasno. Vyrábí z ní stavební bloky, které by mohly přinést revoluci ve stavebnictví.


Vlastní dům pro každého

Boring Company začíná pomalu ale jistě hloubit tunel, který bude spojovat centrum Chicaga s letištěm O´Hare. Při výkopu takového tunelu je vyprodukováno obrovské množství zeminy, kterou je nějakým způsobem potřeba zlikvidovat nebo jako v případě Boring Company z ní vyrobit stavební materiál, který by mohl přinést vlastní střechu nad hlavou i těm, kteří si to v současné době nemohou dovolit.

Boring Company před několika dny zveřejnila krátké video, ve kterém je vidět proces výroby jednotlivých stavebních bloků. Ty disponují systémem, který jim umožní snadné skládání navzájem do sebe. I přesto, že je video velmi krátké, vypadá to, že je výroba cihel v plném proudu.

Bricks! pic.twitter.com/6fNROJ86sN

— The Boring Company (@boringcompany) 13. července 2018

Od pyramid k domům

Elon Musk oznámil plán na výrobu stavebních bloků v březnu. Původně měly představovat pouze další z reklamních předmětů společnosti, jakými byly i čepice a hlavně pak legendární plamenomety. Později bylo oznámeno, že budou používány pro stavby soch a jiných skulptur, které by vynikaly vysokou pevností, což by se v seismologické lokalitě Kalifornie velice hodilo.

Následně se však plány ještě více změnily, ovšem je jen otázkou, do jaké míry je myslel Musk vážně. Chtěl totiž bloky dodávat coby součást velké stavebnice, ze které by si zájemci mohli postavit ta největší architektonická díla starověku, od pyramid až po řecké paláce. Netrvalo však dlouho a jeden z fanoušků mu na Twitteru navrhnul, že by cihly mohly být používány pro stavbu nízkonákladových domů. Na to Musk okamžitě odpověděl, že cihly budou mít potřebnou povrchovou úpravu, která by umožnila postavit obvodové zdi malého domu za jediný den.

Svůj úmysl použít bloky pro cenově dostupné bydlení Musk zopakoval ještě během květnového zasedání v Los Angeles, kde se dokonce objevil vzorek dvou spojených bloků. Musk dále představil typy cihel vhodné pro výstavbu zdí a také modelovou stavebnici pro stavby s egyptskou tématikou.

Z tunelu do tunelu

Kromě využití pro levné bydlení a různé modelové stavebnice zkoumá Boring Company možnost využívání vytěženého materiálu přímo ve svých tunelech. Konkrétní návrhy společnosti znějí takto:

„Boring Company zkoumá technologie, které recyklují zeminu do stavebního materiálu vhodného k budování struktur. Nejedná se o nový koncept, jelikož budovy byly stavěny ze zeminy po tisíce let, včetně pyramid. Tyto cihly by mohly být potencionálně využity také pro obklady tunelu, které jsou standardně vytvářeny z betonu.“

Boring Company nedávno získala vysoce prestižní zakázku na stavbu vysokorychlostní dopravní linky mezi centrem Chicaga a letištěm O´Hare. Cena projektu je momentálně odhadována na zhruba 1 miliardu dolarů a společnosti výrazně pomůže s růstem jejího cenového potenciálu.

Nahoru