menuMENUHledat

Tesla Model X představen: nejbezpečnější SUV světa, se kterým přežijete i apokalypsu

30.09.2015 10:30 | Autor: BP | Zdroj: teslamotors.com

Nechybí ani prvky aktivní bezpečnosti

Jako druhá přišla na přetřes možnost převrácení. Díky váze baterií a jejich umístění je taková věc méně než nepravděpodobná. Další body doma.

Novému SUV nechybí ani prvky aktivní bezpečnosti. Kamery neustále sledují situaci kolem, aby v případě srážky mohl Model X automaticky zabrzdit a vyhnout se kolizi. Nechybí ani senzor moniturující možnost boční srážky.

Extra výkonný filtr a tlačítko "bioweapon" ochrany

To ale není zdaleka vše. Model X se může ohánět prvním HEPA filtrem, který zaručuje opravdu čistý vzduch. Filtr, kterým disponuje nová Tesla, je desetkrát větší než filtry, které se normálně vyskytují v běžných vozech. Navíc má i sekundární, do zálohy. Díky nim se může Model X pochlubit 300x lepší filtrací bakterií, 500x alergenů, 700x smogu a dokonce 800x virů!

Model X má tři volitelné módy: cirkulace vzduchu zvenčí, re-cirkulace vzduchu uvnitř a nakonec bioweapon ochranný mód. To není vtip! (Nebo možná jen trochu.)

Elon při předváděčce dodal: „Takže... Kdyby někdy došlo třeba k apokalypse nebo ekologické krizi... Uvnitř vozu budete naprosto v bezpečí. Stačí zmáčknout tlačítko. Ne, vážně, to tlačítko tam vážně je.“ :)

Křídlové "falcon wings" dveře

Koncept Modelu X se objevil už před třemi lety. Musk fanoušky dlouho napínal a soustředil se na vylepšování Modelu S. To ale neznamená, že by Model X odstavil na druhou kolej. Čisté linie střídají promyšlené funkce. Dominantou elegantního SUV jsou bezesporu křídlové "falcon wings" zadní dveře, které se otevírají k nebi. Ač někteří fanoušci neholdují tomuto nevšednímu řešení, Musk popisuje i jeho praktickou funkci. Dveře se totiž dají otevřít i v místech, kde je málo prostoru, stačí jim asi 30 cm po straně vozu. Zároveň by měly usnadnit nastupování. Jako třešničku na dortu můžeme vypíchnout čidla ve dveřích, které monitorují otevírání, aby netrefily žádnou překážku

S dalšími novinkami o Modelu X budeme informovat, zůstaňte naladění! :)

Technické specifikace v rychlosti:

Model X P90D Model X 90D
Dojezd: 402 km Dojezd: 414 km
0- 96 km/h: 3,8 s 0- 96 km/h: 4,8 s
0- 96 km/h Ludicrous mód: 3,2 s  
Síla motoru: 259 hp přední, 503 zadní Síla motoru: 259 hp
Maximální rychlost: 250 km/h Maximální rychlost: 250 km/h


Video z představení:

Galerie k článku

intro1intro2intro3intro4intro5intro6xko_introsection-exterior-profilesection-exterior-primary-wings-open-front-viewsection-checkboard-aerosection-allwheel
Nahoru