menuMENUHledat

Tesla spolu s australskou vládou spouští druhou fázi projektu největší virtuální elektrárny na světě

05.12.2018 10:24 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Tesla spolu s australskou vládou spouští druhou fázi projektu největší virtuální elektrárny na světě

Tesla horečně pracuje na projektu největší virtuální elektrárny na světě. V druhé fázi projektu se do něj zapojí zhruba tisíc domácností, které si budou navzájem sdílet energii. Ve finále by domácností mělo být až 50 tisíc.


Austrálie je energetickým řešením Tesly nakloněna

Austrálie je pro Teslu a její energetická zařízení zemí zaslíbenou. Nedávno jsme vás informovali o využívání Tesla Powerpack pro komunitní účely v jednom z australských měst a je to právě Austrálie, kde Tesla vybudovala největší baterii na světě. Nyní by zde kalifornská společnost chtěla překonat další energetický milník vybudováním největší virtuální elektrárny na světě.

Tesla má v plánu využít až 50 tisíc domácností vybavených Tesla Powerwalls za účelem vytvoření obrovské sítě sdílené energie mezi jednotlivými domácnostmi. Pokud bude projekt dokončen v takovém měřítku, o jakém Tesla mluví, bude se jednat o vůbec největší uložiště energie na světě, se kterým se nebude moci rovnat žádné ze současných stacionárních uložišť.

Příliš drahá elektřina

Důvodem, proč jsou tyto projekty realizovány právě v Austrálii, je vysoká cena tamní energie. Poté, co Elon Musk navštívil Austrálii po dokončení obří baterie, byl s touto problematikou seznámen a přislíbil, že se na celém projektu bude pracovat ještě tvrději, aby se tento problém vyřešil. O několik měsíců později byla podepsána smlouva s australskou vládou o instalaci solárních panelů a Powerwallů v 50 tisících domácnostech. Tato dohoda pak sice byla opět projednávána novou vládou, ovšem i od ní dostal projekt zelenou, stát tak nadále vše finančně podporuje.

Tesla tedy mohla v červenci tohoto roku nasadit Powerwally a solární panely u první stovky domácností, přičemž se zaměřila na domácnosti s nízkými příjmy pro minimalizaci jejich nákladů na energie. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat, protože obyvatelé města Adalaide hlásí, že se jejich čtvrtletní náklady na energie zmenšily od instalace systému z 500 dolarů na pouhých 175 dolarů.

Spuštění druhé fáze

První zkušební fáze projektu ukázala, že systém funguje přesně podle očekávání, a proto vláda oznámila, že zahájí jeho druhou fázi. Ta by měla do systému zahrnout hned jeden tisíc nových domácností. Ministr van Holst Pellekaan to okomentoval takto:

„Projekt přinese levnější elektřinu některým z nejvíce znevýhodněných domácností v Jižní Austrálii a zároveň navýší spolehlivost státní sítě.“

Podmínkou je, že i nová tisícovka domácností musí spadat mezi rodiny s nízkými příjmy, kterým projekt výrazně ulehčí.  Pokud i tato fáze projektu bude fungovat tak, jak má, nic nebude bránit zahájení třetí fáze, která by měla technologii otevřít i dalším domácnostem v Jižní Austrálii. Jejich počet by se měl postupně zvyšovat až na 50 tisíc a společně by měly vytvořit největší virtuální elektrárnu na světě.

Nahoru