menuMENUHledat

Tesla v praxi XV: Zimní jízda s Tesla Model S 90D

04.02.2016 07:00 | Autor: BP | Zdroj: teslamotors.com

Přejet hory nebyl žádný problém

Na cestě zpět jsme se rozhodli pro dobrodružnější cestu po Highway 99 skrz Whistler, Pemberton, Lillooet a Kamloops. Obecně to není moc doporučovaná cesta, protože do Pembertonu je po cestě hodně kopců a ostrých zatáček. Při špatném počasí by to mohla být noční můra. Sledovali jsme předpověď neustále a vypadalo to líp, než původně plánovaná trasa.

Vyjeli jsme brzy a stavili se u Superchargeru ve Squamishi v 8 ráno. Potkali jsme čtyři další Tesly, odjíždějící nebo nabíjející. Chtěli jsme dobít plnou “nádrž”, tak jsme vzali psa na dlouhou procházku kolem golfového hřiště, zatímco se auto nabíjelo. Vrátili jsme se asi o hodinu a půl později (i když to mohlo být klidně dříve) a zamířili k Whistleru, kde jsme využili sekundární dobíjení, zatímco jsme obědvali. Po Whistleru následoval Pemberton a pak Duffy Lake, kde jsme museli přejet hory do 130 km vzdáleného Lillooet.

Regenerativní brzdění je velice užitečná věc

Celou cestu jsme se mohli těšit nádhernými scenériemi a neustálými překvapeními. Naposledy, když jsme tudy se ženou jeli, jsme málem odpálili brzdy v našem Dodgi. Tentokrát jsem musel zabrzdit sotva 4krát, o zbytek se postaralo regenerativní brzdění. Po cestě nebyl žádný extra provoz.

Potkali jsme dvě SUV, které si viditelně neužívaly tak, jako my. Kousek před Lillooetem jsme vyjeli z hor na suchou silnici. V Kamloops proběhlo 20 minutové dobíjení a mohli jsme pokračovat do hotelu Salmon Arm.

Autopilot nám zachránil krk

Další den cestu lemovaly Superchargery, takže všechno proběhlo mnohem rychleji. Jakmile jsme se dostali z Rocky Mountains, cesta byla suchá a mohli jsme využívat Autopilot celou dobu bez problémů. A v jednu chvíli nám opravdu zachránil život.

Po celém dni, který začal vážně brzy, jsem byl trochu unavený a na chviličku si zdřímnul. Otevřel jsem oči (muselo to být jen pár sekund) a s ulehčením jsem zjistil, že auto se stále drží ve svém pruhu přesně uprostřed. Nutno říci, další zastávka byla na kávu.

Než jsem si pořídil Model S, pořád jsem četl v nějakých článcích a komentářích o tom, jak zákazníci svůj elektromobil zbožňují a říkal jsem si, že to celkem přehánějí. Ale (nejen) tenhle výlet ze mě udělal stejného věřícího. Tesla je skvělá a já bych neměnil.

Nahoru