menuMENUHledat

Tesla v praxi XXIII: Čas strávený nabíjením, servis a upgrade

02.08.2016 15:16 | Autor: Jane M.

Degradace baterie je po 3 letech zanedbatelná

Dostávám se k upgradu. Probíhají s větší, či menší pravidelností a vy coby uživatel je můžete a nemusíte přijmout. Při naběhnutí systému dostanete na display informaci, že je k dispozici upgrade a když se rozhodnete přijmout, auto pak po spuštění nemusí být (v řádech minut, či hodin k dispozici, na což jste také upozorněni), dle toho o co se konkrétně jedná. Když je dokončen, zobrazí se přesný popis, co bylo vylepšeno. František by ten popis chtěl na začátku, logicky.

Co se týká servisu vozu, ten není doživotně zdarma. Záruka je čtyřletá, co se týká vozu a osmiletá na baterii. Zatím prý (automobil zakoupen 2013), degradace baterie umístěné na podvozku je zanedbatelná, nikoliv však nulová. Při najetých
96 000 km, klesla kapacita akumulátorů na 94 %. Něco málo již bylo na voze vyměněno. Co mi připadá pozitivní je, že jakmile se objeví nějaký problém, který je totožný u více uživatelů, Tesla tento problém v rámci servisní prohlídky odstraní preventivně i u Vašeho vozu.

Tesla alá rubínový šperk

Konkrétně jsme hovořili o panoramatické střeše vozu. Původně u ní chyběla zásuvný zobáček. Ukázalo se, že při namáhání během jízdy dochází k mírné deformaci a následně problémům při zavírání střechy. Pan Kubiš byl proto překvapen, že během servisu mu byla vyměněna i střecha, ač o to nežádal a problém nepocítil.

František je vskutku velkorysý v tom, že svezl Teslou mě i mého manžela. Chtěla jsem manželovi to svezení přenechat, když jsem si dokonale prohlédla všechny detaily včetně interiéru. On se však pro mne vrátil, abych si jízdu mohla rovněž užít. Dívala jsem se na lidi, co procházeli v obci podél silnice. Mnoho si jich všimlo, aby ne, je to Tesla. Je úchvatný. Potkali jsme na výjezdu z obce mladého muže ve Felicii. Úžasně se smál, radostně a výrazně zpomalil jízdu.

Po skončení jízdy hovoříme s Františkem o jeho setkání s Teslou v nizozemském Tilburgu, kam si ji jel roku 2013 vyzvednout. Na svých stránkách hovoří o rubínovém šperku. Je to tak, perfektní a dokonalý šperk. Přitom pořádný kolos, automobil váží přes dvě tuny. Nedokázala jsem si odpustit tu všetečnou otázku na knihu Elon Musk - Tesla, Space-X a hledání fantastické budoucnosti. František mně mile překvapil. Poslouchá při delším cestování v Tesle audionahrávku knihy v originále, aby si zároveň procvičil angličtinu. Vynikající člověk, František. Nezbývá, než mu přát vše dobré a mnoho šťastných kilometrů s Teslou.

Dívám se za odjíždějící Teslou. Já ji asi nebudu nikdy vlastnit. Já ne, ale moje děti budou mít, nějakou Teslu. Věřím tomu! Vůz mi pomalu mizí z dohledu a já v tom mám jasno - ta moje bude v barvě Midnight Silver Metallic.

Za článek děkujeme naší čtenářce Jane M.!

Nahoru