menuMENUHledat

Virgin Hyperloop One slaví jeden úspěch za druhým. Bude představovat všední dopravu budoucnosti?

20.12.2017 18:04 | Autor: VS | Zdroj: Zdroj: www.virgin.com, electrek.co, engadget.com
Virgin Hyperloop One slaví jeden úspěch za druhým. Bude představovat všední dopravu budoucnosti?

Projekt Hyperloop One převzala společnost Virgin, díky čemuž se mu dostává nových finančních prostředků a změn. Překonal rychlostní rekord, změnil vedení a na svou činnost obdržel další investici v hodnotě 50 milionů dolarů. Má však na to stát se  revolučním způsobem dopravy budoucnosti?


Virgin Hyperloop One

Pomyslná kola projektu Hyperloop One, se začínají roztáčet stále rychleji. Může za to především mohutná investice od společnosti Virgin Group Ltd., která převzala Hyperloop pod svá křídla, propůjčila mu své jméno, díky čemuž jej nyní známe jako Virgin Hyperloop One a začala velmi usilovat o jeho zdárnou realizaci.

Peníze z Ruska a Dubaje

Společnost má s projektem velké plány, což také dokazuje 50 milionů dolarů, které Virigin pro projekt zajistila u investorů Caspian Venture Capital a DP World, které mají svá sídla v Rusku a Dubaji. Tyto nové finance poslouží především k udržení 300 pracovních pozic, u kterých hrozilo jejich zrušení, a také k technologickému vývoji. Společnost totiž vidí v projektu budoucnost našeho cestování a tak se nezdráhá vynakládat nemalé výdaje.

Branson v čele

O tom že společnost bere projekt skutečně velmi vážně svědčí i poslední tisková zpráva společnosti. Ta obsahuje informace o změně vedení celého projektu, do jehož čela usedl sám Richard Branson, tedy zakladatel společnosti Virginia. Branson vystřídal ve vedení spoluzakladatele celého projektu Shervina Pishevara, který rezignoval z důvodu obvinění ze sexuálního zneužití.

Branson se k investici a svému předsednictví vyjádřil takto:

„Jsem nadšený nejnovějším vývojem společnosti Virgin Hyperloop One a jsem rád, že jsem jeho novým předsedou. Nedávná investice našich partnerů společnosti Caspian Venture Capital a DP World umožní projektu dosáhnout klíčových příležitostí na trzích Blízkého Východu, Evropy a Ruska, protože představuje inovativní systém osobní i nákladní, pozemní dopravy, která se neustále mění a inovuje.“

Nový rychlostní rekord

Nadšení z Brandsona během tiskové konference přímo čišelo a není divu. Hyperloopu se podařilo dosáhnout nového rekordu. Na testovací základně DevLopp, sídlící v Nevadě, dosáhl 15 prosince rychslosti 387 kilometrů v hodině.

DevLoop momentálně představuje jediný tubus, který je schopen umožnit pohyb Hyperloopu. A aby byly jeho testy co nejpřesnější, je v tubusu snížen tlak na hladinu, která je ekvivalentní s tlakem ve výšce 200 000 stop nad mořem, tedy 60 960 metrů nad mořskou hladinou.

K novému rekordu se vyjádřil Josh Giegel, jeden ze zakladatelů celého projektu Hyperloop One a jeho současný technický ředitel.

„Nedávné testování třetí fáze nadále dokazuje neuvěřitelnou vytrvalost a odhodlání celého našeho týmu DevLoop. Téměř 200 inženýrů, strojníků, svářečů a výrobců spolupracovalo na tom, aby se Hyperloop stal skutečností. Podpora našich investorů Caspian Venture Capital a DP World je důkazem jejich neochvějné víry v naše schopnosti.“

Cílem společnosti je dokončit celý projekt do roku 2021. Lze předpokládat, že následně bude systém nabídnut největším metropolím a státům, které se budou muset rozhodnout, zda bude právě hyperloop jejich dopravním prostředkem budoucnosti.

O samotném projektu

Společnost Virgin zaštiťuje více jak 400 společností z různých oborů od cestování a životního stylu až po finančnictví či zdravotnictví.  Virgin Hyperloop One sama prezentuje jako nejrevolučnější vlakový servis, který je schopen přepravovat osoby rychle jako letecká doprava, ovšem s tím rozdílem, že se vše odehrává na zemi, respektive pod zemí. Systém pracuje s technologií magnetického polštáře, po kterém se pohybuje vlak skrze tunel s velmi nízkým tlakem. Díky tomu se předpokládá, že vlak bude schopen dosahovat stejných rychlostí jako letadlo, a to i na velmi dlouhé vzdálenosti. Na projektu pracují či do nedávné doby pracovali lidé, kteří se angažovali i v projektech Virgin Galactic či SpaceX, a poznatky z těchto projektů přenášejí i do Virgin Hyperloop One.

Projekt je momentálně v začátcích a proto se od něj očekává jen zlepšování. Testování má za sebou třetí fázi, která přinesla opětovné zlepšení a posunutí rychlostního rekordu na 387 kilometrů v hodině. Celková délka tubusu, ve kterém je Hyperloop testován měří 500 metrů a jeho průměr je 3,3 metru. Zrychlení soupravy se rovná 1,48 Gs, tedy zrychlení z 0 na 60 km/h za 1,85 sekundy. Odhadovaný čas cestování z Edinburgu do Londýna je 50 minut.

Nahoru