menuMENUHledat

6 vychytávek, které mohou posunout elektromobilitu zase o krok dál

17.03.2015 08:10
6 vychytávek, které mohou posunout elektromobilitu zase o krok dál

V poslední době se to technologickými novinkami jen hemží a my předpokládáme, že jste v obraze. Takže tenhle článek nepíšeme primárně proto, aby vás vzdělal, ale protože nás čerstvé vymoženosti zkrátka moc baví a rádi bychom se o nich pobavili i s vámi. Co vám je z následující šestky nejvíc sympatické?

1) Dobíjecí pneumatiky

Výrobce pneumatik Goodyear Tire & Rubber Co přišel hned se dvěma koncepty nových, lepších pneumatik. Prvním z nich jsou pneumatiky BH-03, na kterých se podle všeho bude prohánět i Tesla. Díky piezoelektrické termální vrstvě umožní převádět energii vznikající během tření mezi silnicí a gumou na elektřinu, která následně poputuje do baterie a dobije ji. Přínos nových pneumatik je hned dvojí – nejen že zvýší dojezd elektromobilu, ale zároveň vyrobí energii bez emisí.

Druhým pozoruhodným nápadem je Triple Tube, technologie, která sice energii nevyrábí, ale snižuje její spotřebu během jízdy. Velmi jednoduše řečeno – tři vnitřní trubice přizpůsobují huštění pneumatiky proměnlivému stavu vozovky pomocí vnitřní pumpy přesouvající vzduch z hlavní komory do tří samostatných komor. Takže to méně drncá a odporuje.

2) Hliníkovo-vzduchová baterie

Izraelská společnost Phinergy využila hliník na výrobu baterie, přesněji palivového článku, který doplňuje li-ion baterii. Hliník reaguje s pitnou vodou (ta je tím jediným, co se do auta tankuje) a vzduchem, čímž vytváří energii pro pohon vozu. Zabere zhruba zavazadlový prostor Citroenu C1 a slibuje dojezd až 1600 km na jedno naplnění!

3) Nanovlákna

Materiál připomínající papír se vloží do baterie a dokáže několikanásobně zesílit energii v baterii nebo zrychlit její přenos. Tvoří ho silikonová „houbovitá“ vlákna 100x tenčí než lidský vlas. Lze ho využít jak pro elektromobily, tak pro různé osobní elektrospotřebiče. Silikonová nanovlákna už tu byla, ale vzhledem k jejich tendenci narůstat na objemu hrozilo, že baterii poškodí. Mihri and Cengiz Ozkan, profesoři z Kalifornské univerzity, ale vyřešili i tento problém.

Existuje aplikace, díky které může majitel nastavit nabíjení nebo vytápění na dálku?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru