menuMENUHledat

6 vychytávek, které mohou posunout elektromobilitu zase o krok dál

17.03.2015 08:10

4) Prodej elektřiny zpět do sítě

Nissan a Endesa podepsali na mezinárodním autosalonu v Ženevě dohodu – přebytečná energie v bateriích elektromobilů nejen že se vrátí do sítě, ale navíc za ni vlastník vozu dostane i řádně zaplaceno. Systému dobíjení a „vybíjení“ se říká V2G (vehicle-to-grid). Jde vlastně o dvousměrnou nabíječku, majitel může například nabít elektromobil v době, kdy je elektřina levnější, a během špičky použít energii uloženou v jeho baterii k provozu domácnosti. Pokud pro ni využití nenajde, prodá ji. Zkrátka žádné zbytečné plýtvání.

5) MyFord Mobile – dobíjení přes telefon

Ford přišel s aplikací pro Android a iOS, která vám umožní dobít si elektromobil na dálku, vytopit interiér na požadovanou teplotu, zjistit, jaký vám aktuálně zbývá dojezd, kde po trase si můžete vůz dobít a pár dalších věcí. Velmi vychytané!

6) Apple Watch

No a nakonec nesmíme zapomenout ani na hodně protřásané náramkové hodinky od Applu – ideální módní doplněk pro ovládání Modelu S. Získáte s nimi nejen styl, ale především přehled o stavu baterie či teplotě uvnitř auta a ověříte si s jejich pomocí, zda jste nezapomněli zamknout. Zejména jejich poslední výhoda je podle nás k nezaplacení.

Nahoru