menuMENUHledat

Bude nový Tesla Model Y vypadat takto?

14.06.2018 08:44 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, twitter.com
Bude nový Tesla Model Y vypadat takto?

Ohlášené novinky nejrůznějších automobilek vždy vyvolávají vášnivé diskuse o jejich finální podobě a u očekávaného Modelu Y společnosti Tesla tomu není jinak. Podívejte se na návrh jednoho z fanoušků, který by mohl prozrazovat, jak bude tato novinka vypadat.


Model Y na fanouškovský způsob

O Modelu Y toho zatím příliš nevíme. Mělo by se jednat o menší SUV, které bude vycházet ze současného Modelu 3, a které by se mělo světu představit někdy během příštího roku. Společnost prozatím vypustila jen dva snímky, na kterých jsou patrné pouze liniové obrysy vozu a které příliš mnoho informací neposkytují. To však nebrání některým nadšencům popustit uzdu své fantazii a na základě zveřejněných skic navrhnout, jak bude vůz ve skutečnosti vypadat.

Jedním z nich je i grafik Miguel Massé, který je zároveň velkým fanouškem Tesly. Jeho koncepce ukazuje Model Y ze stejného úhlu, z jakého nám byl vůz představen na výroční schůzi akcionářů a také jeho zadní část. Čelní maska vozu se velice podobá Modelu 3 a to samé platí i o celkové koncepci vozu. Rozdílná je však světlá výška a o něco agresivnější linie.

Co od Modelu Y očekávat?

Přesné datum premiéry Modelu Y prozatím není známo, a to i přestože Elon Musk na Twitteru již dříve oznámil, že by se mělo představit 15. března 2019. Následně však uvedl, že se jednalo pouze o vtip, ale dodal, že termín premiéry se neustále posouvá na dřívější termín s tím, jak práce na voze pokračují.

Yes. Hopefully, I’m not tempting fate too much with that date. It was meant as a joke, but is about the right actual timing.

— Elon Musk (@elonmusk) 10. června 2018

Tesla od Modelu Y očekává, že bude ještě populárnější než Model 3 a sám Musk odhaduje poptávku až na 1 milion kusů ročně. Automobil je navržen tak, aby byla jeho výroba ještě jednodušší než u Modelu 3. Zajímavostí na něm bude například elektroinstalace, která údajně zkrátí svou délku kabelů z 1 500 metrů na pouhých 100 metrů a to díky technologii flex circuit.

Model Y bude také důvodem ke změnám v samotné koncepci výrobního procesu automobilky. Musk oznámil, že informace o plánovaných změnách budou představeny nejpozději v posledním kvartálu tohoto roku. Vzhledem k tomu, že Tesla plánuje vybudovat dvě nové Gigafactory v Číně a Evropě, je dost pravděpodobné, že by mohl být Model Y vyráběn v některé z nich.

Kompaktní sedan značky Tesla

Kromě svých návrhů modelu Y navrhnul Massé také další nadcházející automobil, kterým by měl být kompaktní sedan. O voze padla řeč poté, co někdo na výročním zasedání akcionářů položil Elonu Muskovi dotaz, zda Tesla plánuje zasáhnout i do velice atraktivního trhu s tzv. subkompaktními sedany. Na to Elon Musk odpověděl, že si myslí, že Tesla bude mít svůj kompaktní vůz za méně jak pět let.

Massé při svém fantazírování opět vycházel z Modelu 3, na který ovšem narouboval některé prvky z Hondy Civic a také z druhé generace Tesla Roadster. Výsledkem je na první pohled mnohem menší vůz než dosavadní modely od Tesly, který si však stále zachovává některé z charakteristických prvků vozů Tesla, jako je skleněná střecha či typická madla dveří.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru