menuMENUHledat

Byl výbuch rakety SpaceX způsoben sabotáží?

30.11.2016 09:19 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Byl výbuch rakety SpaceX způsoben sabotáží?

Když v září raketa Falcon 9 explodovala během rutinního testovacího startu, SpaceX vynaložila velké úsilí, aby zjistila, co se stalo. Trhlina zničila raketu i její náklad a způsobila rozsáhlé škody na odpalovací rampě. Nejdříve o celém incidentu Elon Musk i SpaceX mluvili jako o “anomálii”.

SpaceX požádala o přístup na střechu budovy ULA

Později Musk vyjádřil podezření, že selhání mohlo být způsobeno sabotáží. V říjnu SpaceX požádala o přístup na střechu budovy United Launch Alliance, která je vzdálená asi 1,5 km od místa nehody. ULA tvoří partnerství s Lockheed Martin a Boeingem, tedy přímými konkurenty SpaceX co se týče vesmírných zakázek. Zdroje SpaceX, vycházející z video záznamu, tvrdily, že chvíli před incidentem byla vidět zvláštní bílá skvrna v blízkosti rakety a stín na střeše těsně před explozí.

Vyšetřování vedené SpaceX ve spolupráci s několika federálními agenturami dále zjistilo, že jedna z palivových nádrží měla trhlinu. Vyšetřovatelé věří, že jeden z tanků mohl být porušen, když se podchlazené palivo dostalo do kontaktu s uhlíkovým materiálem, který obaluje vnější část tlakové nádoby.

Oficiální prohlášení by mělo přijít už brzy

SpaceX oznámila, že brzy vydá oficiální prohlášení, která osvětlí příčinu nehody a především zajistí, aby se podobná nehoda už neopakovala. Musk celý incident označil za “nejsložitější a největší selhání v 14leté historii firmy”.

Mluvčí společnosti SpaceX dodal:

“Dokončujeme vyšetřování a chystáme se vydat průvodní zprávu, chceme se vrátit k letům v prosinci.”

Nicméně společnost bude potřebovat finální schválení od federální letecké správy (Federal Aviation Administration), která přezkoumá závěrečnou zprávu shrnující specifika výbuchu.

SpaceX se přenesla přes podobné havárie už dříve

SpaceX už v minulosti přestála podobné bouře. V roce 2015 explodovala raketa Falcon 9 dvě minuty po startu. Společnost pak zahájila rozsáhlé vyšetřování, které trvalo velice dlouho.

Společnost se ale stále těší státní důvěře. V nedávné době přišlo prohlášení, že SpaceX vyšle na oběžnou dráhu satelit NASA, který v rámci projektu SWOT prozkoumá veškerou vodní plochu na zemi.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru