menuMENUHledat

Co má společného Tesla Model S, James Watt a muzeum v Glasgow? Jednoho velmi štědrého dárce!

14.03.2018 10:46 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
Co má společného Tesla Model S, James Watt a muzeum v Glasgow? Jednoho velmi štědrého dárce!

Unikátní dar obdrželo muzeum v Glasgow od obchodníka Chrise Clarksona, který mu věnoval svou Teslu Model S P85. Výkonný automobil se stane součástí expozice věnované vynálezům automobilového inženýrství a Jamesi Wattovi.


Velmi štědrý dar

Mít vlastní Teslu je nedosažitelným snem mnoha lidí. Jsou ovšem mezi námi i tací, kterým nedělá problém bez mrknutí oka svou Teslu popadnout a jednoduše ji někomu darovat. Takovým člověkem je Chris Clarkson (s Jeremy Clarksonem nemá žádný příbuzenský vztah), který žije ve Skotsku. Když si v roce 2013 kupoval svůj Model S P85, byl jedním z prvních majitelů v této severní části Britských ostrovů. Čekání na automobil se dokonce protáhlo až do roku 2014 a automobil musel být přivezen až z nizozemského Tilburgu.

Sám podle svých slov vzpomíná na časy strávené s tímto vozem velice rád, stejně tak i s celá jeho rodina. Ovšem je čas posunout se dál a tak se rozhodl automobil věnovat muzeu Riverside v Glasgow.

„Je úžasné vidět automobil budoucnosti, jak zaujímá své místo v historii.“

A proč zrovna muzeu? Clarkson přiznal, že institut má v jeho srci své zvláštní místo:

„Jsem potěšen, že jsem jim daroval svou Teslu. Jako malý jsem miloval každou návštěvu Muzea dopravy a dnes sem velmi rád vodím i své děti. V muzeu dělají úžasnou práci za použití zajímavých exponátů, skrze které vyprávějí příběhy, jako je hrozba nebezpečí změny klimatu a proč je důležité vyvíjet ekologičtější a úspornější vozidla.“

Automobil ztělesňující další milník

Radní města David McDonald vyjádřil své nadšení z nejnovějšího exponátu muzea Riverside v Glasgow. Jedná se podle něj o unikátní automobil především z toho důvodu, že představuje průlom ve vývoji elektrických automobilů:

„Tento automobil je velmi zvláštním exponátem. Je na něm vidět péče, kterou mu Chris dával a zároveň je průkopníkem, který představuje nový věk automobilového průmyslu. V roce 2019 se toto technologicky ohromující vozidlo stane ústředním bodem výstavy, která bude oslavovat jednoho z největších skotských vynálezců Jamese Watta,“

Budova muzea v Glasgow
Budova muzea Riverside ve skotském Glasgow

Starý dobrý James Watt

Právě James Watt, původně mechanik univerzity v Glasgow, si jednoho dne všiml vystaveného parního stroje Thomase Newcomena a začal přemýšlet nad jeho zdokonalením. Toho dosáhl oddělením kondenzátoru páry, díky čemuž se stal stroj výrazně výkonnějším a také bezpečnějším. Svůj vynález si nechal patentovat a postavil vlastní továrnu na výrobu těchto strojů. Je také autorem zavedení jednotky koňské síly, která byla později v soustavě nahrazena jednotkou pojmenovanou po něm samotném a která je využívána dodnes.


Schéma Wattova parního stroje

V roce 2019 uplyne od jeho smrti 200 let. V rámci tohoto výročí bude pořádat muzeum Riverside výstavu, která bude ukazovat jednotlivé milníky automobilového průmyslu. Vše bude začínat Jamesem Wattem,a na konci celé dvousetleté historie bude stát právě Claksonova Tesla Model S. Pokud budete mít cestu kolem, určitě se zastavte.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru