menuMENUHledat

Elektrická auta ochladí naše města

28.03.2015 11:15 | Zdroj: citymetric.com
Elektrická auta ochladí naše města

Že se naše planeta ohřívá, je fakt. Přeskočme teď polemiky nad tím, jestli za to mohou lidé, nebo jde jen o proces, který by probíhal i bez nás. Poslední roky bývá letní město vyprahlé jako poušť a s jeho ochlazením by nám mohly kromě stromů pomoct také elektromobily.

Víc tepla, víc klimatizace, víc emisí

Elektrický motor totiž produkuje až pětkrát méně zbytkového tepla než diesel. Přišli na to vědci z Michiganské státní univerzity. Tzv. efekt městského tepelného ostrova (lidi se hýbou, auta jezdí…to vše produkuje teplo) nás navíc nutí používat více klimatizace. Ta potřebuje elektrickou energii, jejíž produkcí se zase zvyšují emise.

Na základě čísel platných pro Peking (léto 2012) přišli michiganští vědci s tímto výsledkem:

Více elektromobilů by snížilo teplotu o 0,94°C, díky čemuž by se snížilo používání klimatizace o 14,44 milionů kWh a tím i množství emisí s ní souvisejících, a to o 10,686 tun. No a spolu s úbytkem dieselů by došlo k opravdu velké změně kvality vzduchu – byl by čistší a chladnější.

Bohužel v případě ČR nejde o takové terno, protože elektromobily zatím pohánějí hlavně uhelné elektrárny. Pokles teploty o necelý 1°C je ale i tak velmi příjemný a jsou dny, kdy je člověk vděčný za každý stupeň dolů.

 

Nahoru