menuMENUHledat

Hyperloop už se bude testovat

30.03.2015 12:14
Hyperloop už se bude testovat

Že má Elon Musk velmi odvážné nápady, je všeobecně známý fakt. Už jsme zde kromě jeho luxusních elektromobilů Tesla zmiňovali i všudypřítomný a vždy rychlý internet a osidlování Marsu, tentokrát se bavíme vývojem jeho revoluční dopravní technologie.

Futurama v praxi?

Způsob přepravy, kdy jsou pasažéři uzavření v kapslích, které levitují v „rouře“ a pohybují se téměř nadzvukovou rychlostí, si většina z nás dovede představit spíš ve Futuramě než v reálu. Vizionář Elon Musk by se toho nebál, ale nemá na projekt čas, a tak hodil svůj nápad v plén.

„Berte to jako mix mezi Concordem, kolejovkou a stolem na vzdušný hokej,“ popisuje svou myšlenku.

První testovací trať bude mít 8 km

Naštěstí se jí chytl Dirk Ahlborn, založil společnost Hyperloop Transportation Technologies a sehnal peníze pomocí crowdfundového on-line inkubátoru JumpStartFund. Díky síti 200 vědců a inženýrů z různých koutů USA už se v Kalifornii pro Hyperloop buduje první testovací trať. 5 mil (8 km) dlouhou beztlakou trubicí se budou cestující ve svých „přepravkách“ prohánět rychlostí až 200 mil za hodinu (322 km/h), a to za využití magnetické síly a proudícího vzduchu.

Provizorní verze má pouze zjistit, jestli je koncept bezpečný. Ta finální by měla být delší a rychlejší, jak jinak. V plánu je vytvořit trasu mezi Los Angeles a San Franciscem. Hyperloop vás tedy v budoucnu přemístí o 400 mil (644 km) dál jen za 30 minut, což znamená rychlost nějakých 800 mil za hodinu (1287,5 km/h).

Nahoru