menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář V: Jak se zbavit pár desítek milionů? Založte SpaceX, Tesla Motors, SolarCity...

03.09.2015 11:13 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

SpaceX vyřešeila, jak postavit raketu. Teď ještě aby fungovala.

Pokud se ještě trochu orientujete v celkové situaci od prodeje PayPalu před čtyřmi lety, musíte si myslet, že je to vážně smutný příběh. Pomatený internetový milionář, komicky uzavřený se všemi těmi nemožnými projekty, který dělá všechno pro to, aby rozházel vydělané jmění kam se dá.

V roce 2008 to ale začalo vypadat celkem nadějně. SpaceX vyřešila, jak postavit raketu. Bohužel ne raketu, která by skutečně fungovala – měla tři starty a všechny tyto pokusy skončily velkým ohněm ještě než dosáhly orbity. Aby vnesli světlo do jakéhokoliv pomatení, proč by se do tohoto projektu vůbec mělo investovat, bylo třeba, aby konečně postavili funkční a úspěšnou raketu. Musk prohlásil, že bude sponzorovat jeden další pokus. Ani o píď víc. Pokud čtvrtý start selže, SpaceX je odepsaná.

Když se daří, tak se daří

Mezitím, v Bay Area, byla i Tesla v pytli. Už vystrčili první elektrický vůz, Tesla Roadster, na trh. A nevypadalo to vůbec dobře. Bulvární plátek Valleywag ze Silicon Valley uvedl, že výroba Tesla Roadster je #1 v totálních selháních technických společností roku 2007. To by bylo ještě v pohodě, kdyby zrovna světovou ekonomikou nelomcovaly nejrůznější krize, které udeřily i na automobilový průmysl. Takže investorů, kteří by chtěli investovat do automobilky a ještě k tomu nové a neprověřené, nebylo zrovna moc. A Tesla zatím finančně krvácela, co to dá.

V té době, kdy současně vybuchovala většina plánů Muskovo kariéry, jediná věc, která zůstala silná, bylo jeho osmileté manželství. Tedy pokud se pod výrazy „silné“ a „stabilní“ míní „rozpadnout se na kousíčky v drásavém, ošklivém rozvodu.“

Děs a hrůza.

Co bylo dál?

Autor: Tim Urban

Zdroj: Wait But Why

(Wait But Why publikuje pravidelně. Články rozesíláme e-mailem více než 140 tisícům lidí – přidejte také svůj email a my vás zařadíme mezi odběratele (posíláme pouze několik e-mailů za měsíc). Sledujte nás také na Facebooku Twitteru.)

Nahoru