menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář VI: Úspěch? Někdy musíme být trpěliví.

29.09.2015 10:10 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

Za prvé – v roce 2008 dokončila SpaceX čtvrtou raketu (a také poslední, pokud by nedovezla náklad až na orbitu). Ale! Raketa uspěla. Perfektně.

Tak do toho teda investujeme...

To nejspíš nakoplo NASA, aby si řeklo: „K čertu s tím. Dáme tomu týpkovi, jak že se jmenuje? Musk. Jasně, dáme mu šanci.“ Takže si v NASA trochu zahazardovali a nabídli SpaceX kontrakt na 1,6 miliardy dolarů, aby rozjeli 12 dalších startů. Runway prodloužena. SpaceX zachráněna.

Na Štědrý večer roku 2008 se Musk dostal na dno fiancí, které byl schopný investovat do Tesla Motors. Možná to, možná zvláštní osvícení a možná fakt, že jsou Vánoce a to na sebe lidé mají být hodní, investoři změnili názor. Runway prodloužena. O pět měsíců později přišla další záchranná injekce v podobě investice od Daimleru. 50 milionů amerických dolarů pomohlo překonat další kritické body. Tesla zachráněna.

Zatímco v roce 2008 někdo ztěží vůbec zpozoroval, že nějaký Elon Musk má podobné problémy, 7 let na to už bude jeho světem otřásající úspěch většině lidí známý. (A to nejen díky Iron Manovi.)

SpaceX chce umožnit lidem osídlit Mars

Od prvních třech neúspěšných startů uskutečnila SpaceX dalších 20. A všechny byly úspěšné. NASA se tak stalo regulérním partnerem, protože Muskovo společnosti se dařily nevídané kousky. SpaceX umožnilo společnostem přepravovat věci do vesmíru za nejnižší cenu v historii. SpaceX se tak zařadila po bok USA, Číny a Ruska. Těch, kterým se podařilo postavit funkční raketu, se kterou se dá dostat do vesmíru.

Společnost momentálně testuje novou raketu, která by umožňovala lidem vycestovat do vesmíru. Zároveň vyvíjejí nový typ rozsáhlé rakety, která by měla mít kapacitu až na 100 lidí, kteří by se tak mohli dostat na Mars najednou. (O plánu osídlení Marsu jsme psali celkem nedávno.) Poslední investice od Googlu a Fidelity pozvedly hodnotu SpaceX na 12 miliard dolarů.

A jak se vyvíjela společnost Tesla Motors? Dozvíte se v dalším dílu...

Autor: Tim Urban

Zdroj: Wait But Why

(Wait But Why publikuje pravidelně. Články rozesíláme e-mailem více než 140 tisícům lidí – přidejte také svůj email a my vás zařadíme mezi odběratele (posíláme pouze několik e-mailů za měsíc). Sledujte nás také na Facebooku Twitteru.)

Zdroj fotografie: „Elon Musk“ od Brian Solis. Licencováno pod CC BY 2.0 via Wikimedia Commons 

Nahoru