menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář VI: Úspěch? Někdy musíme být trpěliví.

29.09.2015 10:10 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com
Elon Musk – génius a vizionář VI: Úspěch? Někdy musíme být trpěliví.

Elona jsme naposledy opustili v ne úplně radostném období. SpaceX vyrobila funkční raketu, která ale shořela než dosáhla orbity. Společnost Tesla Motors se svými smělými plány udělat elektrorevoluci v automobilovém průmyslu směle upadala do dluhů. Třešničku na dortu představoval táhlý a bolestný rozvod.

Bomba.

Všechno potřebuje svůj čas

Ale je tu jedna věc – Musk není hlupák a nebuduje špatné společnosti. Staví dobré, velmi dobré společnosti. Z objektivního hlediska je třeba uznat, že vytvoření letu-schopné a funkční rakety je nepochopitelně obížné.

A rozjet star-up projekt s elektromobily v době, kdy se celý svět opájí ropou, konzumnímy kolosy a kdy ekologie je stále výstřelek pro hippíky, nevypadá zrovna rozumně. Ani chytře. A rozhodně ne výdělečně.

Takže se Musk musel spoléhat na vlastní zdroje... PayPal z něj udělal boháče, ale ne takového, aby mohl dvě tak smělé společnosti držet nad vodou po dlouhou dobu. Bez peněz zvenku měly SpaceX Tesla dost krátkou runway. Takže to nebylo tím, že šlo o špatné společnosti. Jen jim chyběl čas, aby mohly dozrát.

A pak, když beznaděj dospěla do konečné fáze, se najednou všechno obrátilo.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru