menuMENUHledat

Jak přemýšlí Musk, aneb proč jsou jeho firmy tak revoluční

23.05.2017 09:18 | Zdroj: Obrázek: forbes.com
Jak přemýšlí Musk, aneb proč jsou jeho firmy tak revoluční

Space X, Tesla Motors, SolarCity, Hyperloop, The Boring Company – všechny tyto firmy mají něco společného. V jejich čele stojí Elon Musk, který do jejich DNA včlenil jednoduchý inovační proces, který reflektuje jeho způsob myšlení. A právě tento proces se ukazuje být klíčem k úspěchu každé z nich. Jaký tedy je?

Porozumět problému

Elon Musk je vyhlášený tím, že se snaží každému problému do detailu porozumět. Je to zkrátka člověk, který potřebuje vědět, jak věci fungují. Ve SpaceX proslul tím, že se mnohdy zavře s nejedním z inženýrů a nechá si detailně vysvětlit, jak funguje ta či ona část rakety. Pamatujete na nedávný problém s motory raket Falcon 9? Můžete se vsadit, že Musk si celou problematiku nechal do detailu vysvětlit a že ji teď rozumí podobně jako jeho inženýři.

Uplatnit znalosti odjinud

Proč je pro něj tak důležité pochopit, jak daná věc funguje? Jaké má zákonitosti? Pamatujete na příběh Tesly? Marc Tarpenning a Martin Eberhard prodali svou firmu a chtěli si pořídit sporťák, který by byl co nejrychlejší, ale neměl velkou spotřebu paliva. Postupně dospěli k tomu, že nejvhodnějším pohonem pro něj bude elektřina a nechali si od Lotusu pomoci s jeho návrhem. A pak přišel Elon Musk a celý ho předělal. Ne po jízdní stránce, ne po té technické. Předělal ho po té uživatelské. S Tarpenningem se kvůli tomu dokonce rozhádal, až odešel i s Eberhardem z firmy.

Uživatelský prožitek musel být totiž dokonalý. Stejně jako to tehdy bylo běžné ve světě mobilních telefonů. A právě inspirace jinými obory firmám Elona Muska pomáhá. Solární střecha? Využívá temperovaného skla, které chrání displeje mobilů! Fotovoltaické panely? Mají unikátní design, díky kterému tolik neruší vzhled střechy. Rakety SpaceX? Stejně jako větroně používají část, která jim pomůže nabrat rychlost a pak se zase vrátí na letiště, atd.

Musk se zkrátka na stejné věci dívá optikou jiných oborů. Snaží se z nich přetáhnout to, co v nich dlouhodobě a dobře funguje. A daří se mu to.

Optimalizovat

A když už mu hlavou probleskne, co by se dalo kde vzít z jiného oboru a testy potvrdí, že to je životaschopné, jde ještě o krok dál a chce to optimalizovat. Zkombinovat automobilovou a potrubní dopravu (Hyperloop) mu nestačí. Chce, aby Hyperloop byl rychlý, bezpečný, fungoval co nejlépe. A když už ho vymyslí, proč si ten koncept nevzít a nepředělat ho tak, aby byl vhodný i pro automobily, a tak je umístí na „skateboardy“.

Zrychlit

A konečně tu máme poslední krok Muskova inovačního procesu. Zrychlit. Všechno a všude – výzkum, vývoj, výrobu, distribuci i propagaci. A tak Model 3 už budou vyrábět roboti, a díky inovovanému procesu převzetí automobilu zákazníkem, vyjede z bran autosalonu Tesly každých 5 minut nový automobil. A během 40 až 100 let bude na Marsu metropole, kde bude žít milion lidí. Přitom již příští rok se proletí první dva astronauti kolem Měsíce.

Je to tak, tempo Elona Muska je vražedné. Má přitom jedinečný dar přenést toto tempo i na své zaměstnance a dosáhnout praktické realizace svých vizí. Bez silných investorů v zádech by to ale nešlo. Muskův způsob řízení firem i jejich výzkumu a vývoje však investory více než oslovuje. Do Tesly i dalších jeho firem neustále tečou stamiliony dolarů.

Nahoru