menuMENUHledat

Musk chce vybudovat nejprve základnu na Měsíci, je ekonomicky reálnější

11.10.2017 13:41 | Autor: MSO | Zdroj: Engadget, CNN, iDnes, Teslarati, Space, Businessinsider, Zdroj obrázku: Instagram
Musk chce vybudovat nejprve základnu na Měsíci, je ekonomicky reálnější

O plánech Elona Muska na osídlení Marsu jsme psali už několikrát. V horizontu nejvýše sta let má být na rudé planetě milionová metropole a do roku 2024 zde má přistát první lidská posádka. Nedávno se však Musk rozpovídal trochu podrobněji o tom, že vybudovat město na Marsu nebude levné. A tak svou pozornost začíná upírat na Měsíc.

Moon Base Alpha

Muskova plánovaná základna na Měsíci má i své jméno. Pojmenoval ji Moon Base Alpha. Jak vyplývá ze samotného názvu, nemá se jednat o plnohodnotné město jako na Marsu, ale skutečně spíš o základnu. Musk v rozhovoru na Mezinárodním astronautickém kongresu v Adelaide uvedl, že vybudovat základnu na Měsíci je pro SpaceX ekonomicky reálnější než město na Marsu. Aspoň tedy v krátkodobém horizontu, než se naplno rozjede projekt satelitního internetu Starlink, který má SpaceX na její aktivity na Marsu vydělat.

K čemu je SpaceX základna na Měsíci?

Možná si teď kladete otázku, k čemu by vlastně mohla být taková základna na Měsíci? Možností je ve skutečnosti hned několik a všechny vypadají poměrně slibně. Předně, startovat na Mars z povrchu Měsíce je energeticky mnohem efektivnější než z povrchu Země. Už jen taková nakládka materiálu do raket by byla díky podstatně menší gravitaci snazší. Zásadní problém je však v tom, že na rozdíl od Marsu nemá Měsíc vlastní atmosféru, která by jeho povrch chránila před kosmickým a UV zářením. Stejně jako Mars, i Měsíc má však vlastní vodní zdroje. A NASA se příští rok bude zabývat tím, jak je získat.

Dalším důvodem, proč vybudovat na Měsíci základnu, může být těžba nerostných surovin. Mezinárodní smlouva OSN neumožňuje žádnému státu si Měsíc nárokovat, a tak je zde těžba k dispozici komukoliv, zdarma a bez regulací. Těžba a následný import minerálů z Měsíce na Zemi by dokázaly SpaceX podle všeho hravě vydělat na aktivity na Marsu. Jednou z ekonomicky zajímavých sloučenin mohou být třeba i plyny, jako je helium-3. SpaceX přitom bude mít technologii na to, jak vytěžené zdroje dostat z Měsíce levně na Zemi a zpět. Kromě raket BFR pro dopravu na Mars totiž Musk oznámil, že chystá i menší BFS (Big Falcon Spaceship) právě pro Měsíc.

Sny o základně na Měsíci měli Američané i Rusové

Elon Musk není rozhodně první, kdo sní o vybudování základny na Měsíci. Rusko před pár lety oznámilo, že bude mít na Měsíci svou základnu do roku 2030, tj. za pouhých 13 let. Není to ale poprvé, co Rusové něco podobného oznámili. Už v sedmdesátých letech minulého století plánovali velkolepý Lunograd. Z plánů Valentina Gluška, šéfa sovětské kosmonautiky, tehdy ale tak nějak sešlo.

Své plány však měli i Američané. Ty byly tajné a ještě o pár let starší než vize Lunogradu. Před třemi lety odtajněný Project Horizon byl ale zejména vojenským projektem. Navíc nešlo tak moc o vybudování něčeho, jako spíše o demonstraci nukleární exploze přímo v blízkosti Měsíce, která by ukázala Sovětskému svazu velká americká ramena.

Rusko-americké plány na základnu na Měsíci se však nedávno dočkaly oživení. Tentokrát ve formě jedné společné základny. Ta se má jmenovat Deep Space Gateway, vybudována má být po roce 2020. A co vás možná nepřekvapí, její název „Brána do hlubokého vesmíru“ byl zvolen proto, že nová základna se má stát branou při cestě na Mars. Muskova myšlenka, že cesta na Mars vede přes Měsíc, tak rozhodně není ojedinělá ani neopodstatněná.

Nahoru