menuMENUHledat

Pod kapotou elektromotor, díl I.

04.01.2015 15:36 | Autor: BP | Zdroj: ecomento.com

Ford Focus Electric – s vizitkou svého konvenčního protějšku

Ford Focus Electric je pětidvéřový elektrický hatchback, který vyrábí Ford Motor Company. Jedná se o první celo-elektrický dopravní prostředek této automobilky a jeho výroba začala v prosinci 2011. První dodávky se dočkaly zákazníci v Kalifornii, následoval New York a New Yersey a to pouze v limitovaném množství. Rozšíření na 16 vybraných trhů ve třetí čtvrtině roku 2012 na sebe nenechalo dlouho čekat.

Focus Electric sdílí lesk a slávu třetí generace Ford Focus. Elektrický pohon má sílu 23kWh, lithium-ion baterie zajišťují dojezd asi 76 mil (120km). Ford Focus Electric obdržel cenu "2011 Green Car Vision Award" na Washington Auto Show.

 

Honda Fit EV – elektromobil na leasing

Výroba modelu Honda Fit EV byla odhalena na Los Angeles Auto Show v listopadu 2011. Honda započala s dodávkami ve Spojených státech v červnu 2012, vůz byl dostupný pouze na leasing. S cenovkou 259 dolarů měsíčně po 3 roky, která vycházela ze základní ceny 36 625 dolarů.

Dostupnost byla omezena pro Kalifornii a Oregon, prodej začal na vybraných trzích v Massachusetts, Connecticutu, Marylandu, New Yorku a New Jersey ke konci února 2013.

Auto je založeno na kompaktní platformě původního vozu Honda Fit. Je ale obohacené o lithium-ion baterie, které jsou zkombinovány s AC synchronním motorem.

 

Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive – sporťák s křídlovými dveřmi

SLS AMG Electric Drive je dvoumístný luxusní GT vůz, který byl navržen týmem Mercedes-AMG, který spadá pod německého výrobce aut Mercedes-Benz. Jedná se o první počin z hlediska automobilového designu, který byl navržen "doma". Plánovaná výroba Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive byla zveřejněna na Paris Motor Show 2012, na trh mělo být auto uvedeno v červenci 2013.

Vůz s křídlovými dveřmi dožene podle Mercedesu úspěch minulých luxusních vozů jako Mercedes-Benz SLR McLaren nebo Mercedes-Benz 300SL Gullwing. Pod zkratkou SLS můžeme číst "super lehký sportovní vůz".

SLS AMG Electric Drive je poháněn čtyřmi elektrickými motory s kombinovanou silou 751hp. Je možné zapojit pohon všech kol. Zrychlení tohoto elektrického krasavce je z nuly na stovku za 3,9 sekund.

Nahoru