menuMENUHledat

SES vypraví satelit díky opětovně použité Falcon 9

07.08.2017 10:06 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
SES vypraví satelit díky opětovně použité Falcon 9

Falcon 9 vynese na orbitu další satelit, tentokrát SES-11. Po několika jednáních bylo ujednáno, že na jeho přepravu poslouží opětovně použitý první stupeň rakety.


Třetí komerční satelit s opětovně použitou raketou

Telekomunikační společnost SES provozuje družice poskytující internetové, telekomunikační služby. Stojí za přibližně 2 500 rozhlasovými a televizními stanicemi. Momentálně se chystá vynést na orbitu další satelit, a to konkrétně SES-11. Ve spolupráci se společnostmi EchoStar a SpaceX by měla družici vynést na oběžnou dráhu opětovně použitá raketa Falcon 9.

Satelit SES-11, taktéž označovaný EchoStar 105, bude třetí komerční družicí, kterou SpaceX na orbitu posílá díky opětovně použité raketě. Původně měla SES-11 vynést na oběžnou dráhu zbrusu nová raketa. Společnosti ale nakonec změnily názor a použijí Falcon 9 s opětovně použitým prvním stupněm. Podle serveru Spaceflight Now dojde ke startu nejdříve 27. září.

SpaceX opětovným používáním rakety snižuje náklady i interval mezi lety

SES-11 by měl vážit přibližně 5400 kg. Vzhledem k této váze bude pravděpodobně Falcon 9 přistávat na plošině mysu Canaveral na Floridě tak jako někteří z jeho předchůdců.

Satelit SES-10 letěl poprvé s opětovně použitou raketou Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral 30. března. Další úspěšnou misí bylo nedávné vypuštění satelitu BulgariaSat 1, kdy byla stejná raketa Falcon 9 použita již podruhé.

Díky opětovnému používání rakety dokáže SpaceX výrazně snížit náklady letů a zároveň stlačuje i čas mezi lety, a tudíž dokáže zvýšit jejich četnost. Elon Musk dokonce prohlašuje, že by chtěl čas mezi lety snížit na 24 hodin.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru