menuMENUHledat

SpaceX má novou výzvu: přistání rakety na zemi místo oceánu

09.12.2015 14:05 | Autor: BP | Zdroj: popsci.com, youtube.com, spacex.com
SpaceX má novou výzvu: přistání rakety na zemi místo oceánu

Deník Florida Today informoval o dalším postupovém plánu SpaceX. Příště, až se raketa SpaceX spustí dolů, bude to na solidní zem.

Falcon 9 má za sebou dvě neúspěšně přistání na platformě v oceánu

Raketa Falcon 9, která je aktuálně černým koněm společnosti SpaceX, by měla přistát na mysu na vojenské základně NASA na Floridě. Florida Today mluví o datu 15. prosince, oficiální potvrzení vypuštění nebo přistání ale zatím nebylo potvrzeno.

SpaceX se o přistání pokoušela již v minulosti. Falcon 9 měl přistát na obří platformě uprostřed oceánu, to ale nebylo možné především kvůli rozbouřenému moři. Tím si SpaceX připsala na konto dva neúspěšné pokusy o přistání.

Falcon 9 vs New Shepard

Nedávno se v médiích objevila zpráva, že Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a také společnosti Blue Origin, oznámil úspěšné přistání s raketou na zemi. Raketa New Shepard se vznesla 100 km nad povrch, což stačí na dosažení pomyslné hranice vesmíru. Důležitější fakt je, že znovu úspěšně přistála na zemi.

Ačkoliv je tato událost prezentována jako velká porážka SpaceX, Elon Musk reagoval, že šlo pouze o suborbitální let, který SpaceX realizuje od roku 2013 i s úspěšným přistáním na zemi. Navíc srovnávat Falcon 9, který je určen pro dopravu nákladů a orbitální lety s New Shepardem, který je (alespoň prozatím) konstruován jako raketa, co se zvedne 100 km nad povrch a zase v pořádku přistane, je jako sypat hrušky a jablka do jednoho pytle. (Čímž ani v nejmenším nezlehčujeme úspěch Blue Originu.)

O přesném datu této události samozřejmě budeme informovat, jakmile přijde oficiální oznámení.

Nahoru