menuMENUHledat

Zásadní kroky energetiky

20.01.2015 07:00

Nárůst popularity elektromobilů

Používání energie z obnovitelných zdrojů jak při výrobě vozů, tak při produkci elektřiny, která je pohání, znamená cestu k definitivnímu odpoutání od uhelných elektráren. Vidina elektromobilů poháněných ekologičtějšími a trvale udržitelnými způsoby se zamlouvá čím dál většímu počtu lidí.

(Neberte nás špatně – víme, že nebýt „špinavé“ energie, nikdy by nemohla přijít ta čistá, ale je na čase se zastaralých škodlivých gigantů vzdát.)

Pokles ceny ropy

Hodně lidí si myslí, že klesající cena pohonných hmot pro spalovací motory výrazně zpomalí stoupající slávu elektromobilů a dalších alternativ. Tak zaprvé – vážně si myslíte, že ta cena zase nevyroste? Zadruhé dočasný pokles hodnoty společnosti Tesla znamená skvělou příležitost pro investory, takže současná situace by mohla být vlastně výhrou. A zatřetí zájem lidí o čistší životní prostředí stoupá a odrůstající mladší generace uvažují čím dál zeleněji, takže si vůz s alternativním pohonem koupí s radostí (a brzy na něj budou i mít).

Přijatelný dojezd

Argument, že s elektromobilem se pořádně nedá nikam jet, jsme vždy chápali, ale už neplatí. Tesla není jen prdítko do města na přejíždění mezi domovem a prací, odveze vás 400 km daleko. Navíc má fantastické zrychlení, dobře se ovládá, její on-line software je zkrátka radost a navíc to celé pěkně vypadá. Takové auto už si koupíte bez ohledu na pohon, je zkrátka dobré.

Nahoru