menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář XI: Zvládneme přeprogramovat lidskou DNA? Prodlouží nám Musk a jeho tým životy?

07.06.2016 07:00 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com
Elon Musk – génius a vizionář XI: Zvládneme přeprogramovat lidskou DNA? Prodlouží nám Musk a jeho tým životy?

Seděl jsem na obědě s Elonem Muskem. Zpočátku jsem se klepal jako ratlík a netušil, jak začít. Nakonec jsem v sobě našel odvahu a náš rozhovor pokračoval dvouhodinovou konverzací na nejrůznější témata. Až jsme se dostali k DNA, ke stárnutí a přeprogramování lidského genetického kódu. Co si o takové věci myslí Musk? Ohlíží se na morální námitky? A co je vlastně klíčem jeho úspěchu, tou tajnou přísadou?

Hitlerův problém

— Mluvili jsme také o genetickém programování. Nevěří v účinnost typických "anti-věkových teorií". Podle něj mají lidé prostě expirační dobu a nikdo s tím nic neudělá. Vysvětloval:

„Celý systém se hroutí. Neuvidíte někoho, komu je 90 a vypadá, že by mohl uběhnout maraton, jen trochu špatně vidí. Celý systém prostě selhává. Pokud bychom to opravdu chtěli změnit, musíme znovu naprogramovat geny nebo vyměnit každou buňku v těle.“

A v tuhle chvíli s kýmkoliv jiným – doslova s kýmkoliv – bych pokrčil rameny a souhlasil, že má pravdu. Ale tohle byl Elon Musk a Elon Musk dokáže ve prospěch lidstva přinutit horu, ať se pohne. Takže co jsem udělal?

: No… Není důležité to alespoň zkusit? Není tu něco, co si zasloužilo vaši pozornost?

Elon: Věc se má tak. Všichni genetici se shodli, že nebudou přeprogramovávat lidskou DNA. Takže tu nebojujeme technickou bitvu, ale morální.

: Vy bojujete na mnoha frontách. Můžete si postavit hlavu. Genetici, které toto téma zajímá, mohou přijít sem. Vy vytvoříte laboratoře a můžete vše změnit.

Elon: Víte, říkám tomu Hitlerův problém. Hitler se také snažil vytvořit Nadčlověka a genetickou jednotu… Takže… Jak se vyhnout Hitlerovu problému? Nevím.

: Já myslím, že je tu způsob. Řekl jste předtím, že Henry Ford prostě vždy najde cestu kolem každé překážky. A vy děláte to samé. Pokaždé najdete způsob. Prostě si myslím, že jde o důležitou, ambiciózní misi a stojí za ni bojovat. Nějak. I přes morální dilemata a další věci.

Elon: Ale jistě, já věřím, že je tu cesta, jak vyřešit spoustu našich problémů… Budeme muset přeprogramovat naši DNA... To je jediný způsob..

: A hluboko uvnitř, DNA je jen fyzický materiál.

Elon: [Přikyvuje, pak se zastaví a zírá mi přes rameno jako ve snách] Je to software...

Komentáře:

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru